Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Гробови ових девојака и данас СВЕТЛЕ ноћу, а њихова прича ЛЕДИ КРВ у жилама

Прошле године је снимљен филм "Радијумске девојке", а њихова судбина цепа срце.

1609838623_movieclips.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Movieclips Indie
Oglas

Откриће радијације био је историјски тренутак. Пјер и Марија Кири овенчани су Нобеловом наградом, а рендгенски снимци су многима спасти животе. Ипак, на овој новини су многи покушали да зараде у доба краљице Викторије.

Прочитајте још: Научници потписују петицију ПРОТИВ слања порука у СВЕМИР: Мисле да су ванземаљци претња за нас?!

Фото: Youtube/ screenshot  Movieclips Indie

Било је и много жртава. Између 1917. и 1926. године, током врхунца "процвата" радијума, америчка корпорација "Радиум" запошљавала је више од стотину радника (углавном жена) и патентираним светлећим бојама фарбала је ручне и друге сатове.

Чак 70 жена је ангажовано да мешају боју "андарк", која се састојала од лепка, воде и радијума у праху. Раднице су научене да устима обликују четкице са бојом, како би успеле да фино осликају казаљке сатова. Практично су - лизале опасну материју. Свака жена би то поновила стотине пута дневно, и наводно су за то биле лепо плаћена.

С друге стране, управа и инжењери су пажљиво избегавали било какво излагање овим "безопасним" бојама.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Фарбале су и нокте!
Младе жене, многе тек изашле из средње школе, фарбале су и нокте и зубе сјајном бојом.

Десетак година касније, ове девојке и жене почеле су да умиру. Случај против компаније познат је као "Радиум гирлс" (Радијумске девојке), који је покренуло пет жена. И даље нема тачних података колико је запослених у компанији патило од анемије, необјашњивих фрактура костију, крварења десни и, на крају - некрозе вилице.

Иако су се многе раднице разболеле, случајеви смрти од радијационе болести у почетку су приписивани сифилису. Згодно решење - да се умањи углед жена, а притом су медицински истражитељи ангажовани од стране фабрике вероватно били лепо плаћени да не изађу са стварним налазима.

Године 1925. године у "Њујорк тајмсу" изашао је чланак о новој болести, која је названа "радијумска некроза", што је био учтив термин за болан процес распадања вилице и формирања тумора. Тек месец дана након што је и сам проналазач "андарка" умро од апластичне анемије, власник фабрике предложио је да се убудуће "слика" металном оловком.

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

Фото: Youtube/ screenshot Plainly Difficult

Случај "Радиум Гирлс" решен је 1928. године, тако што се компанија нагодила са пет болесних жена. Свака је добила по 10.000 долара, плус 600 долара годишње - до краја живота, заједно са покрићем за све болничке и судске трошкове. Све су умрле у року од неколико година. Мерења показују да су њихови гробови и даље - радиоактивни.

Све у свему, завршено је са праксом обликовања четкица устима и отворених контејнера са бојом. Иако се радијум користио у сатовима до шездесетих година, нових случајева синдрома акутног зрачења код оних који су осликавали казаљке није било, а популарност играчака са светлуцавим елементима полако је опадала. И луксузни предмети, попут "радијумског доњег рубља" почели су да нестају из новинских огласа.

Прочитајте још: Чупави, огромни и гађали су камењем америчке војнике. Ко су ОНИ?

"Радијум - благодат или претња?" био је наслов чланка из "Свакодневне науке и механике" из јуна 1932. године. Његов аутор је интервјуисао шесторо специјалиста и постигао консензус који данас имамо: радијум понекад може помоћи у лечењу канцера, али- немојте га јести и пити.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas