Oglas
· · Komentari: 0
ISTORIJA

Grobovi ovih devojaka i danas SVETLE noću, a njihova priča LEDI KRV u žilama

Prošle godine je snimljen film "Radijumske devojke", a njihova sudbina cepa srce.

1609838623_movieclips.PNG
Foto: Youtube/ screenshot Movieclips Indie
Oglas

Otkriće radijacije bio je istorijski trenutak. Pjer i Marija Kiri ovenčani su Nobelovom nagradom, a rendgenski snimci su mnogima spasti živote. Ipak, na ovoj novini su mnogi pokušali da zarade u doba kraljice Viktorije.

Pročitajte još: Naučnici potpisuju peticiju PROTIV slanja poruka u SVEMIR: Misle da su vanzemaljci pretnja za nas?!

Foto: Youtube/ screenshot  Movieclips Indie

Bilo je i mnogo žrtava. Između 1917. i 1926. godine, tokom vrhunca "procvata" radijuma, američka korporacija "Radium" zapošljavala je više od stotinu radnika (uglavnom žena) i patentiranim svetlećim bojama farbala je ručne i druge satove.

Čak 70 žena je angažovano da mešaju boju "andark", koja se sastojala od lepka, vode i radijuma u prahu. Radnice su naučene da ustima oblikuju četkice sa bojom, kako bi uspele da fino oslikaju kazaljke satova. Praktično su - lizale opasnu materiju. Svaka žena bi to ponovila stotine puta dnevno, i navodno su za to bile lepo plaćena.

S druge strane, uprava i inženjeri su pažljivo izbegavali bilo kakvo izlaganje ovim "bezopasnim" bojama.

Pročitajte još: DVE godine su putovali do SRBIJE, a kada je došla CRVENA ARMIJA uništili su OFICIRSKE uniforme (FOTO/VIDEO)

Farbale su i nokte!
Mlade žene, mnoge tek izašle iz srednje škole, farbale su i nokte i zube sjajnom bojom.

Desetak godina kasnije, ove devojke i žene počele su da umiru. Slučaj protiv kompanije poznat je kao "Radium girls" (Radijumske devojke), koji je pokrenulo pet žena. I dalje nema tačnih podataka koliko je zaposlenih u kompaniji patilo od anemije, neobjašnjivih fraktura kostiju, krvarenja desni i, na kraju - nekroze vilice.

Iako su se mnoge radnice razbolele, slučajevi smrti od radijacione bolesti u početku su pripisivani sifilisu. Zgodno rešenje - da se umanji ugled žena, a pritom su medicinski istražitelji angažovani od strane fabrike verovatno bili lepo plaćeni da ne izađu sa stvarnim nalazima.

Godine 1925. godine u "NJujork tajmsu" izašao je članak o novoj bolesti, koja je nazvana "radijumska nekroza", što je bio učtiv termin za bolan proces raspadanja vilice i formiranja tumora. Tek mesec dana nakon što je i sam pronalazač "andarka" umro od aplastične anemije, vlasnik fabrike predložio je da se ubuduće "slika" metalnom olovkom.

Pročitajte još: Kada je PUTIN seo na OVU STOLICU svi su znali da će biti prvi čovek RUSIJE (FOTO)

Foto: Youtube/ screenshot Plainly Difficult

Slučaj "Radium Girls" rešen je 1928. godine, tako što se kompanija nagodila sa pet bolesnih žena. Svaka je dobila po 10.000 dolara, plus 600 dolara godišnje - do kraja života, zajedno sa pokrićem za sve bolničke i sudske troškove. Sve su umrle u roku od nekoliko godina. Merenja pokazuju da su njihovi grobovi i dalje - radioaktivni.

Sve u svemu, završeno je sa praksom oblikovanja četkica ustima i otvorenih kontejnera sa bojom. Iako se radijum koristio u satovima do šezdesetih godina, novih slučajeva sindroma akutnog zračenja kod onih koji su oslikavali kazaljke nije bilo, a popularnost igračaka sa svetlucavim elementima polako je opadala. I luksuzni predmeti, poput "radijumskog donjeg rublja" počeli su da nestaju iz novinskih oglasa.

Pročitajte još: Čupavi, ogromni i gađali su kamenjem američke vojnike. Ko su ONI?

"Radijum - blagodat ili pretnja?" bio je naslov članka iz "Svakodnevne nauke i mehanike" iz juna 1932. godine. NJegov autor je intervjuisao šestoro specijalista i postigao konsenzus koji danas imamo: radijum ponekad može pomoći u lečenju kancera, ali- nemojte ga jesti i piti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas