· · Коментари: 0
ШКОЛА

Интернет, како то нестварно звучи! Ко има више компјутера - сиромашни или богати?

Чак 1,3 милијарде деце узраста од три до 17 година немају приступ интернету, као и 63 одсто младих до 24 године.

1607681735_Depositphotos_190435020_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Пандемија корона вируса је ђаке и наставнике послала кући, па се тако настава опет одвија на даљину. Иако се чини да су у овом таласу сви припремљенији него у марту, када је онлајн школство било нешто потпуно ново, проблем је што нека деца немају средства за рад - компјутере, а многима потешкоће ствара приступ интернету. То, наравно, варира од земље до земље, као и од средине, па истраживања показују да је дигитално учење спорније у руралним областима.

Прочитајте још: Ево зашто је добро да ПЛЕШЕТЕ са БЕБОМ У НАРУЧЈУ?

У извештају УНИЦЕФ-а наведено је да две трећине школараца у свету нема код куће приступ интернету, иако је образовање на даљину једина могућност током актуелне пандемије. Чак 1,3 милијарде деце узраста од три до 17 година немају приступ интернету, као и 63 одсто младих до 24 године.

У развијеним земљама 9 од 10 деце има интернет, а у сиромашним једно од 20 деце!

- То значи да су њима ускраћена средства да се “такмиче” у модерној економији, јер су изоловани од света. Без приступа интернету нове генерације су лишене будућности - каже Хенријета Форе, извршна директорка УНИЦЕФ-а.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

Према подацима УН, једно од 20 деце школског узраста има интернет код куће у земљама са ниским примањима, док у богатим земљама то важи за деветоро од 10 малишана. Најгора ситуација је у земљама субсахарске Африке и Јужне Азије где само 10 одсто деце има овај “луксуз”.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.