· · Коментари: 0
САВЕТ

Кућна фабрика здравља: Руска траварка Татјана Гутурова саветује како се бере и суши биље?

Шума је најбоља апотека која бесплатно дарује лекове за све болести, али биљке се мроају рпавилно осушити.

1615450058_Depositphotos_38804717_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Нигде нећете наћи бољу апотеку од шуме, која бесплатно дарује лекове за све болести. Треба биљке само убрасти у право време i правилно их осушити.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Сваки искусни травар је свестан: важно је пронаћи праву биљку у право време - то јест у периоду вегетације, када она има највецу исцељујућу моћ. Међутим, и то је тек пола приче. Убрано биље треба правилно осушити - у супротном лек ће се претворити у отров.

Биљке морају да се беру у право време, а пере се само корен, лситови и цвет никада.

Постоји неколико правила за сакупљање и сушење биља.

  • Травари препоручују сакупљати листове, цветове и семе биљака пре подне, када испари роса. Али од овог правила постоје изузеци: например, семе кима се бере баш у том тренутку када се појављује јутарња роса. Што се тиче корења, њега можете сакупљати у било које доба дана и по влажном, и по сувом времену.
  • Пре сушења перу се само корени биљака. Листови и цветови - никад.

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

Правилно сушење и чување Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Ово су остала правила која морате поштовати:

Прегледајте сировину, уклоните нечистоћу, жуте и труле листове, инсекте и биљке других врста.

Никад не стављајте биље на влажно место или на земљу. Најбоље место за сушење трава је суви таван са добром вентилацијом.

Најбоље место за сушење је таван.

Иако неке биљке се препоручује сушути на сунцу (например, дивизму), већина њих ипак захтева сенку. За одређене врсте биља директно излагање сунчевој светлости је категорички забрањено. А то су:

  1. биљке које садрже етерска уља (нана, тимијан, дивљи оригано и тд.);
  2. биљке које садрже гликозиде (ђурђевак, кантарион, врба и тд.);
  3. биљке које имају лековите цветове (невен, камилица и тд.);
  4. биљке које имају велике листове (боквица, коприва и тд.)

Да би се биље добро осушило, ставите га на папир или на затегнуто платно које можете окачити о плафон.

Прочитајте још: Грчење мишића је сигнал упозорења које шаље тело: Ево када треба хитно отићи код лекара

Осушено биље чувајте у еко-кесама од папира или тканине.

Рок употребе сушених цветова је једна година, листова две, а корења три године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.