Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕГЗОТИКА

МИШКО има у Сремчици ПЛАНТАЖУ и живи од продаје БАНАНА (ФОТО)

Ђорђевић је најпозантији плантажер банана у Србији, а све је почело пре 17 година.

1603961548_bananaMisko.jpg
Мишко Ђорђевић међу бананама Фото: Р. Милошевић
Oglas

Када је Милорад Ђорђевић пре 17 година отишао у пензију схватио је да ће са малим примањима тешко живети и помислио је: "Зашто не бих хоби претворио у нешто исплативо?"

Прочитајте још: Већ сте их ПРИМЕТИЛИ, оне су НАЈПОУЗДАНИЈИ знак да стиже ЈЕСЕН

Пошто обожава цвеће, а живи у кући са двориштем у београдском насељу Сремчица, Мишко је закључиво да би додатни посао могао да му буде хортикултура.

- Обожавам цвеће, али гајим искључиво кактусе, па сам направио стакленик и почео да производим сукуленте, а онда сам пре две године открио нову страст - каже Мишко Ђорђевић.

Прочитајте још: УШУШКАЈТЕ кактусе и урадите још неколико ствари како би БИЉКЕ ПРЕЖИВЕЛЕ ЗИМУ

Тропи Фото: Р. Милошевић

Годинама је покушавао да одгаји банане, али никако није успевао. Доносио је саднице банана из Грчке, али су пропадале јер нису успевале да преживе српску зиму.  Онда је одлучио да промени тактику и саднице је сакупио од банана које су успелид а одгаје људи у Србији. И успело је!

Има 30 банана, то је права плантажа!

- Тренутно имам четири старе банане које ми дају младаре, али имам и 25 младих, па ћу наредне године имати праву плантажу - поносан је Мишко.

Младари које дају банане су ми одлична допуна буџета, а највише их купују људи који имају двориште, па пожеле да га обогате егзочитном биљком. Тропско дрво банане је, заиста, ефектно у српском врту.

Прочитајте још: ВИНТИЏ цвеће: ШИМИРЕЗЛА је жбун који се не предаје ни у касну ЈЕСЕН

Ђубре и вода
Банана напредује ако се редовно залива (свакид руги дан) и прихрањује. Ђубриво је 80, а земља 20 одсто .

Како заштитити банану зими?

Листови се исеку и стабло се покрије, па добро обавије агрилним текстилом (изгледа попут провидне кесе) и замота се као бандера. Одозго се ставе још два-три џака, тако да преко врха не улази вода или снег да не би банана иструлила.

Дрво се упакује као бандера, а корен покрије.

Око корена поспе земљу са три-четири џака ђубрива од печурака, јер из њега избија топлота. Ђубриво се мало угази и мирне душе се чека пролеће.

Плантажа у Сремчици Фото: Р. Милошевић

У пролеће, крајем марта, се склоне земља и џакови и банана убрзо почне да пушта лишће. Младари крећу веч од маја.

Наредне године ће, можда, дати род...

- Не знам да ли ће дати плод моје банане, али са нестрпљењем чекам 2021. годину, пошто су старе тек две године, а банана даје плод после треће године - нада се Мишко.

Прочитајте још: НИКО јој НИШТА НЕ МОЖЕ, јача је од ЗИМЕ! Засадите је и ЗАБОРАВИТЕ!

У стакленику гаји и палме, 50 врсти кактуса, али и багдадске руже. Има и две врсте дрвета живота које Грци зову "млада".

- Палме гајим по три године, а могу да их продам за 300 динара, а банану гајим неколико месеци ипродајем за 3.000 динара, јер сада сви желе ово тропско дрво - закључује Мишко.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas