Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

БЕЗБЕДАН НАЧИН ЧУВАЊА БАНАНА: Само овако ће остати свеже недељама (ВИДЕО)

Стручњак за домаћинство, који на ТикТок-у објављује под називом Типперк, открио је како правилно чувати банане да остану свеже и до недељу дана, пише Неw Yорк Пост.

1707480138_shutterstock_1691775466.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

„Овде имам четири банане и испробати четири различите методе чувања овог воћа“, открио је стручњак у видеу.

Једну је банану ставио у посуду на пулту. Врх друге банане омотао је прозирном фолијом и ставио је у посуду. Стручњак је врх треће банане омотао мокрим папирнатим убрусом, па је и њу ставио у посуду. Четврту банану ставио је у фрижидер.

@tipperk How to properly store bananas? #bananastorage #bananastoragetips #bananacare #producestorage #fridgemagnet #foodstorage #freshproduce #kitchenhacks #tiktoktips #foodhacks #kitchentips #storagetips #storefruitsproperly #storevegtablesproperly #preserveproduce #fridgeorganization #healthyeating #mealprep ♬ original sound - tipperk

„Она која је стављена на пулт још добро изгледа. Друга, с врхом омотаним у пластичну фолију, такође изгледа прилично добро. Трећа банана, умотана у мокри папирнати убрус, једнако је добра као и прве две“, открио је стручњак.

Банана која је била у фрижидеру није била у баш најбољем стању. „Изненађујуће, банана чувана у фрижидеру добила је тамне мрље и брже је сазрела“, рекао је.

Фолија спречава ширење етилена

Банане могу стајати ван фрижидера од два до шест дана. Како бисте избегли да једна нагњечи другу, окачите их на куку уместо да их држите у посуди. Такође, држите их подаље од сунчеве светлости јер повећање температуре воћа узрокује његово брзо сазревање.

Умотавање стабљике банане у пластичну фолију дуже је одржава свежом и жутом.

„Замотајте малу количину прозирне фолије око краја. То ће их дуже одржати свежима јер задржава гас етилен на врху воћа, који би се без фолије ширио па би остале банане биле изложене гасу“, рекао је директор организације ЦЕ Сафетy Лимитед Гарy Еллис, а преноси Нет.хр.

Као и друго воће, банане производе етилен, гас без боје и мириса који је кључан у процесу зрења. Његове високе стопе узрокују омекшавање банана и претварање из зелене у жуту, па онда у смеђу боју.

Зато је важно чувати банане даље од другог воћа које отпушта етилен, као што су јабуке, крушке и брескве. Такође, избегавајте да банане стављате у затворене просторе, попут пластичне кесе или фиоке фрижидера, јер могу задржати етилен и убрзати сазревање.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas