Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Агата Кристи је идеју за Херкулу Поароа нашла у полицајцу из Пирота!

Мухарем Баздуљ је добитник награде за најбољу репортажу "Биљана Боснић Огњановић Фондације".

1626941135_Muharem-Bazdulj.jpg
Фото: АТА
Oglas

Добитник овогодишње награде Биљана Боснић Огњановић Фондације је Мухарем Баздуљ за решпртажу "Кањон реке Јерме је испред нас". Писац и новинар је у овој репортажи написао многе занимљиве легенде.

Прочитајте још: БРУКА: Брат Меган Маркл улази у ријалити! Са њим је и бивши очух Ким Кардашијан

Пирот бољи од Београда

Да ли сте знали да Пирот има мањи позивни број од Београда?

"Стигли смо и до легенде да је у Пироту изграђена прва телефонска централа у Србији, па да је стога позивни број Пирота 010 те да је то једини позивни мањи од београдског (011). И заиста, у већини земаља, позивни за главни град је најмањи могући, углавном 01", пише Баздуљ у репортажи.

 

Фото: Мухарем Баздуљ

- Пут у Пирот био је први на који сам отишао после короне. Волим да путујем по Србији и увек искористим прилику да видим и крај у којем имам књижевно веће. Народ се пожелео књижевних вечери и у последње време доста путујем. Волим у сваком крају да чујем легенду, јер ако нисте историчар некада је легенда важнија од истине - каже Мухарем Баздуљ.

Прочитајте још: Ово место у Србији је свето и ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: А разлог зашто су манастири у њему МАЛИ је ПРЕЛЕП И НЕВЕРОВАТАН! (ФОТО)

Агата Кристи је била у Пироту

Мухарем Баздуљ у репортажи "Кањон реке Јерме је испред нас" пише:

"Не знам колико је ова пиротска легенда историјски утемељена, али није ни важно. Како рече онај новинар из фамозног Фордовог филма: ако штампа мора да бира између истине и легенде, бира се легенда. А људи из овог краја су изузетно склони духовитим мистификацијама. Незаборавна ми је прича коју сам чуо у некој кафани у ситним сатима кад је један новинар већ у поодмаклим годинама убеђивао све са столом како је Агата Кристи путујући једанпут Оријент Експресом у возу случајно срела полицијског инспектора с највећим брковима које је икад видела. У разговору је поменуо да је родом из Пирота. Њему у част је славна књижевница свом најчувенијем лику дала име: Поаро, односно у оригиналу Поирот, где оно прво "о" служи само да завара траг. Па нису жену случајно прозвали краљицом кримића?!"

Прочитајте још: Старлету оптужио бивши муж да пластичним операцијама плаши децу (ФОТО)

Пејзаж из "Господара прстенова"

"Пејзаж је суров, али прелеп. На чудан начин подсећа на оне новозеландске дивљине које су видели сви који су гледали трилогију "Господар прстенова" Питера Џексона. Вадим мобилни телефон да покушам да направим какву ефектну фотографију, па скоро случајно примећујем да сам изван сигнала свих мобилних мрежа..."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas