· · Коментари: 0
ТРАДИЦИЈА

Народне НОШЊЕ вредне милион динара промовисаће Јадар: ДВЕ године су их шиле четири везиље!

Туристичка организација Јадра сашила народне ношње из Јадра које ће користити за промоцију свог краја.

1612338087_Jaaaa.jpg
Фото: ТО Лозница

У организацији Туристичке организације града Лознице а у сарадњи са женама из Удружења „Мина Караџић“ и Центром за културу „Вук Караџић“ Лозница урађена је нова јадарска ношња за старији и млађи и извођачки фолклорни ансамбл КУД „Караџић“ (укупно 48 ношњи).

Прочитајте још: Јагма за ВАУЧЕРИМА! Прошла година је била РЕКОРДНА, а ова ће бити СПЕКТАКУЛАРНА!

Ове ношње ће користити играчи не само за наступе, већ и Туристичка организација Лознице за промоције Јадра.

- Кроз јавне радове смо ангажовали жене које умеју да раде рукотворине, пронашли смо шнајдера, купили смо оригиналне материјале и читава акција је трајала две-три године - каже Снежана Перић, директор ТО Лознице.

Ношње су урађене у традиционалној техници.
Ношње за туристе
Ове ношње користиће се за промоцију Јадра, а са обученим играчина моћиће да се сликају и туристи и гледају наступ.

Жене из Удружења „Мина Караџић“ (Милојка Лаловић, Ангелина Антонић, Јованка Игњатовић и Љиљана Максимовић) су израдиле ове ношње примењујући традиционалне технике за израду рукотоворина: пуни вез, вез покрстице, ткање и плетење.

Прочитајте још: Да ли сте размишљали да закупите ПРИВАТНО ОСТРВО? Можда није немогуће...

Материјали који су коришћени за израду су природни и лаки за одржавање. Њих је обезбедила Туристичка организација града Лознице. Кројење и шивење је радио Вук Караклић, дугогодишњи члан фолклорне секције КУД-а „Караџић“.

Етнолог је надгледала израду ношње!
Ношње су право благо
Вредност ношње је више од милион динара, а добио их је КУД-у „Караџић“ поводом обележавања 170 година постојања.

Све је рађено у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић“, односно Маријом Шћекић Марковић која је етнолог антрополог и стручним саветима је помагала око технике израде и избора јадарског мотива употпунила нашу идеју и квалитет израде.

Прочитајте још: ГОТОВО: Прва авиокомпанија најавила да тражи КОВИД ПАСОШ, а у априлу још једна

Јадарска ношња је сачињена од белине (кошуља, панталоне, сукња, сукњица и марама), појаса, прегаче, чарапа и зубуна. Белина је сашивена од шифона, прегаче од плиша и тканице, чарапе су плетене од двопређене вуне, зубун од беле чоје са украсима од црног и црвеног гајтана, појасеви су исткани од памука и вуне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.