Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕГЕНДЕ

"Код Саве си био? И по ведром дану тамо је тама и чују се гласови": У селу СРПСКОГ ВАМПИРА влада СТРАХ (ФОТО)

Обнова легендарне воденице у којој је најчувенији српски вампир Сава Савановић пио крв жртвама помпезно је најављена и радови су еуфорично започети, а затим су без образложења прекинути. Светски медији су јављали о српском вампиру, а онда је све нагло утихнуло.

vodenica-1.jpg
Легендарна воденица Фото: Б. Субашић
Oglas

Нова зградица млина је стављена под кров, али воденично камење се не врти. Делови новог воденичног механизма само су набацани у хрпу у воденици. Лепа је прича о Савиној воденици и туризму. Народ је радознао, хоће да види све. Али обнова стаде, као да је неки вампир исисао паре.

Прочитајте још: Научници су нас о корони ЛАГАЛИ за ових 5 ЧИЊЕНИЦА које су ДО ДАНАС остале МИСТЕРИЈА

Посетиоци Зарожја, најчешће планинари, обавезно желе да виде Савину воденицу, али од мештана не добијају одговоре на питања. Разлог је једноставан - куће у близини воденице су пусте.

Малиша и комшиница

- Отишао је изгледа и Сава Савановић, јер овде нема кога више ни да уједе, да дође вампир да дави некога од нас, остали не би то ни чули, јер смо сви стари и глуви - причао  је Малиша Вукановић из засеока између села Зарожја и Годечева, где је вампировао Сава.

Код Саве си био? Није то место за шалу.

Видевши нас како пешачимо позвао нас је као најрођеније у кућу, жељан разговора са људима. Ускоро нам се придружила и прва комшиница.

- Који си ти? Код Саве си био? Играте се ви, људи, опасним стварима. Није то место за шалу. И по ведром дану тамо је тама и чују се гласови. Кад ветар почне да уји следи се крв у жилама. Причају људи да су виђали човека како иде по Роговима где ни коза не може да прође. Ноћу нико паметан тамо не залази - вртела је главом стара, али још стамена и врло разговорљива сељанка.

Вампири или вукови?

Пусте куће

Упоредо с почетком обнове Савине воденице 2012. године, у селима по ободу Повлена ка Дрини пронела се прича да се крвопија поново виђа. Све је деловало као одличан маркетиншки трик који је привукао новинаре и туристе. Вест о српском вампиру пренели су и значајни светски медији. Општина Бајина Башта асфалтирала је пут до вампирске воденице у изградњи. С друге стране, Епархија ваљевска је упозорила да није добро да се, чак ни за развој туризма, користи чудовишни лик из празноверних прича.

Поново се пронела прича о српском вампиру и у светким медијима, црква је реаговала.

Зарожје је у то време постало горућа медијска тема и баш када се очекивало да постане центар "вампирских" туристичких тура налик онима у Трансилванији, све је неочекивано утихнуло.

Највећу појединачну штету у 2018. претрпео је Слободан Јагодић коме је страдало 11 грла и његов рођак Радиша Јагодић, коме је поклано 10 животиња.

- Овце су биле у ливади заграђеној бодљикавом жицом, дошла је полиција, ветеринар, представник Ловачког удружења "Соко" и нису могли да утврде са сигурношћу од чега су настрадале - испричао је Слободан Јагодић новинарима после напада грабљивца.

Ветеринари нису могли да утврде од чега су страдале овце самоса ранама на врату...

Овце приказане на телевизијском снимку нису биле растргнуте, већ су имале само ране на врату. То није ништа необично за оне који познају обичаје вукова, али је било повод за сеоске приче. Јер, стара воденица Саве Савановића је била у власништву Јагодића, а они су били и иницијатори њене обнове...

Ловац и лептирица

Рогови Фото: Б. С.

Део умовања о повратку Саве Савановића чули смо од ловаца који су одмарали уз пиво.
- Кад су Саву проболи глоговим коцем поп му није усуо свету водицу у уста, па је излетела лептирица која је давила децу и стоку,  имала је и кућу у Свиленој стени - испричао је један од ловаца.

Кад су сељаци уболи Саву излетела је вампирица...

Весели ловци су ме упутили најкраћом стазом ка том сеновитом месту које се налази испод литице са Роговима, огромним кречњачким стубовима фантастичних облика које је извајала ерозија. Узводно од мостића су Рогови који парају небо, а низводно, у сенци, недовршена нова Савина воденица на месту старог нахереног млина који је изазивао језу од времена када је Милован Глишић 1880. у приповеци "После деведесет година" овековечио легенду о крвопији из гудура на граници Ваљевских планина са Подрињем.
Глишићева породица потиче из планинских села Годечево и Горње Кошље у којима је будући писац као дете слушао приче о Сави и другим крвопијама.

Сава се вратио у родни крај
Сава Савановић је по једној верзији легенде потицао из села Овчиња, суседног Зарожју, где је био и сахрањен у близини древних зидина.Умро је у зарошкој воденици где је радио, а као вампир се вратио на старо радно место и давио наследнике.

Атмосфера воденице привлачи туристе који викендом долазе да виде чувену воденицу и очекују да им становници Зарожја и околних села причају страшне приче. Међутим, већина сељана није расположена за такву врсту промоције.

Воденица није место за шалу, ни Сава није одавде...

- Није то место за шалу, због те приче о Сави нас Зарожане цео век бије лош глас, а причу о вампиру су смислили лопови који су ноћу ишли да краду и они који су кришом одлазили код удовица - одбрусио нам је стари Зарожанин.

Нема вампира од када је уведена вакцинација!

Додао је да су вампири прошлост од када је уведена вакцинација. Јер, крвопије, као што сви знају, немају скелет ни органе, већ функционишу као кесе које се наливају крвљу животиња и људи. Крв кеси даје облик, па ако је кожа пробушена, вампир не може да функционише.

Прочитаје још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

У архиви кнеза Милоша налази се молба кметова и трговаца са Уба који су тражили да откопају гроб и да униште вампира за кога су веровали да изазива болести и повећану смртност људи. У, супротном тражили су дозволу да се колективно иселе.
У архиви Тимочке епархије неколико докумената сведочи о борби свештенства против честог скрнављења гробова и ископавања, обезглављивања и спаљивања мртваца.

У Бајиној Башти је ординирао вампир Милисав и сељаци су на њега кренули вилама и ашовима.

Велики ваљевски етнолог Велибор Берко Савић у архивима је пронашао и досије вампира Милисава из околине Бајине Баште, у чији се случај средином 19. века морао да умеша чак и тадашњи министар унутрашњих послова Илија Гарашанин.

Унутрашњост воденице

У полицијском извештају се наводи се да је Милисав Ракановић дуго времена боловао од "падајуће болести" због које се и обесио. Традиција самоубице означава као најподложније повампирењу, па се проширио глас да Милисав не мирује у гробу. Стотинак људи се жалило да им је досађивао повампирени комшија "падавичар", али и да је давио децу по селу. Међу жртвама били су и његова жена и деца. Разбеснели сељаци су кренули наоружани ашовима, вилама и глоговим коцем ка гробљу.

Полиција је батинала људе који су мртваке боли глоговим колцем.

Полицијски извештај наводи да су дошли "да отворе гроб внимног вампира Милисава, кога надувена видивши повичу да је прави вампир и затим извучу га канџама из гроба и на ватри спале".
Министар Илија Гарашанин је побеснео и поручио подређенима да треба "на сујеверију основане обичаје из народа истребљивати".

Прочитајте још: Јесте ли чули за РИСТУ ПРЕНДИЋА? Име му се изговарало са СТРАХОПОШТОВАЊЕМ, а од Турака је преузео КЉУЧЕВЕ градова

- Веровања у вампире, најзад, јављају се и у 20. веку, када је, рецимо, због откопавања покојника из гробова и пробадања глоговим колцем, будући да се мислило да је реч о повампиреним људима, пожаревачки суд 1944. године осудио на батинање групу мушкараца и жена - наводи етнолог Александар Павловић.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas