Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОКАЗАНО

Нека ХРАНА може да изазве ЗАВИСНОСТ, а ево и која је на врху листе

На врху листе је.

1606036072_Depositphotos_109502120_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Неке врсте хране могу да изазову зависност, утврдили су научници, а на врху листе је пица.

Научници су се дуго питали може ли се постати звисник од хране. Било је извештаја о томе да људи губе контролу око тога колико једу или да осећају симптоме зависности када нагло прекину, баш као што се догађа код суздржавања од алкохола и дроге.

Прочитајте још: ЦВЕКЛА јача имунитет, али добра је и због ОВОГА!

Први пут је група стручњака проучила које врсте хране могу да изазову највише зависности. У истраживању је учествовало 520 испитаника, студената са универзитета Мичиган и одраслих особа које су конзумирале 35 врста хране, од пице до броколија и притом одговарали на питања да ли мисле да им је проблем да контролишу количине сваке поједене врсте.

На врх листе зависности испливале су пице, чоколада, чипс, колачићи, сладолед и пржени кромпирићи, све што се сматра прерађеном храном. Следили су сир и сланина, што није прерађена храна, али је богата машћу и сољу. Воће и поврће било је на дну пописа.

Прочитајте још: Број МЛАДЕЖА на кожи показатељ је ризика за појаву МЕЛАНОМА

- Слично начину на који се обрађује дрога како би повећала свој потенцијал изазивања зависности, тако се, према студији, показало да и прерађена храна може бити намерно обрађена да изазове зависност додавањем масноћа и оплемењених угљених хидрата, попут шећера и белог брашна - рекла је ауторка студије Ерика Шулте.

Фото: Депозит
Симптоми зависности од хране изгледају као и зависност од дроге!

Научници су процењивали ризик овисности према лествици коју је саставила водећа ауторка студије Ашли Герхарт и назива се Yале Фоод Аддицтион Сцале.

Прочитајте још: НЕ ИГНОРИШИТЕ ЗНАКОВЕ: Ових 5 болести могу да скривају ваше руке!

Иако сва храна нема потенцијал да изазове зависност, "кључно је разумети која храна има тај потенцијал", рекао је професор психологије на универзитету Wеслеyан Университy.

- Сви увек негде журимо и храна је све доступнија, али треба пазити шта ћемо успут зграбити - каже Робинсон. Објашњава да шака бадема и "милкшејк" могу да имају једнак број калорија, али њихови учинци на мозак и "награду" разликују се и вероватније је да ћете се вратити по "милкшејк".

Прочитајте још: Какве ПОСЛЕДИЦЕ корона оставља на мозак?!

Многи симптоми зависности од хране изгледају као и зависност од дроге, укључујући и то да људима треба све више и више како би постигли исти учинак. Иако "скидање" са неких врста хране није тако тешко као код хероина и кокаина, може се јавити раздражљивост и тескоба.

А први је корак, баш као и код сваке зависности, признати да постоји проблем, наглашава Робинсон.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas