· · Коментари: 1
МРЕЖЕ

БРОЈНИ НЕДОСТАЦИ: Нова 5Г мрежа не доноси најбржи интернет преко ноћи

Нови телефони добиће бржи интернет него икад захваљујући побољшаној технологији 5Г, али корисници не могу очекивати да ће преко ноћи добити велику брзину, упозоравају стручњаци

5G.png

Пета генерација мобилне интренет мреже, популарна 5Г мрежа доступна на најновијим мобилним уређајима добиће бржи интернет него икада, али нова брзина протока информација не може се очекивати преко ноћи. 

Нови мобилни телефони са побољшаном технологијом заснованој на 5Г мрежи донеће убрзан проток информација и већу покривеност, најавиле су телекомуникационе компаније у Сједињеним Америчким Државама. Ипак, први недостатак тиче се великих новачних издатака с обзиром на то да ће нова мрежа бити доступна само на најновијим мобилним уређајима. Други се односи на чињеницу да сви корнсници неће моћи да у сваком тренутку уживају на најбржем протоку које нуди ова мрежа.

100 пута бржа мрежа
Нова 5Г мрежа подразумева 10 до 100 пута веће брзине протока од оних које су данас доступне са 4Г мрежом. То би значило да је целу сезону серије “Игре престола” корисници могли да скину за само неколико секунди. Побољшане карактеристике мреже учиниће да ће аутомобили будућности, аутомобили без возача комуницирати између себе са лакоћом.

Бројни недостаци прате најбржу мрежу

Упркос десетостуко бржем протоку информација и могућности преузимања великих датотетка готово у реалном времену, стручњаци на форуму компаније Спејс ком упозоравају на бројне недостатке који ће успорити кориснике 5Г мреже.

Прочитајте још: Ако укључите ОВУ ОПЦИЈУ на телефону, батерија на Андроиду ће трајати дуже

- Корисници добијају обећање да ће 10 гигабајта сачувати у секунди на мобилним уређајима, али реалност је другачија – објашњава Бари Матсумори, директор компаније БридгеЦомм Инц., која израђује земаљске станице за подршку мрежама.

- Операције ће каснити јер нико не може преко ноћи створити беспрекорну 5Г мрежу, већ ће се она временом развијати.

Технологија 5Г мреже суочиће се и са кључним ограничењем које се тиче коришћења већих фреквенција које имају краћу таласну дужину. То значи да је ова межна технологија подложна апсорпцији у атмосфери, односно да ће бити тешко пренети брзину преноса падатака на удаљене уређаје без додатних мера, пре свега нових релејних станица.

Фото: пиxабаy

Људи и аутомобили препрека ширење 5Г мреже

Осим тога, проблем је и у сигналу који се не шири лако преко малих препрека као што су људи или аутомобили. Тако ће бити потребна већа моћ преноса у урбаним срединама где мреже већ захтевају већу пропусност због великог броја корсника мобилних телефона у одрђеном подручју. 

- Неопходно ће бити повећање базних система у сваком градском подручју. Тиме ће додатне базне, пријемно-предајничке станице оптеретити окружење, па ће најбржи пренос података бити доступан само у близини базне станице. Са удаљавањем  од базне станице брзине ће опадати – објашњава Сеан Цасеy, помоћним председника компаније Атлас Спејс Оперејшн.

Са друге стране, метеоролози изражавају забринутост да ће сателити 5Г мреже створити сметње за временске сателите који мере атмосферска испаравања, наводи се у часопису Натуре.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.