Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Самоодбрана

Нови дизајн лансера иританта (ФОТО)

Од несмртоносног или мање смртоносног оружја (како се све чешће назива) за цивилну употребу најпознатији су спрејеви са агенсима (екстракт паприке, ЦН и ЦС) и електрошокери или омамљивачи

1617802810_JPX.jpg
ЈПX - фото: "Пиексон"
Oglas

"Пиексон" из Швајцарске је релативно млада компанија специјализована за производњу технологије самоодбране на бази бибер-спреја. Њихови "коњи за трку" су ЈПИКС, ЈПИКС4 и ЈПИКС6.  

Прочитајте још: Самоодбрана Алтернативом

За директну одбрану најефикаснији је на даљинама од 1,5 до 4,5 метара, фото: "Пиексон", фото: "Пиексон"

У питању су пиштољи-лансери иританта под службеним називом Пиексон 400кС, што је фенси назив за верзију ОЦ. Овај иритант има снагу од 400.000 Сковила, док је индустријски стандард дупло мањи, а у развоју је још јачи од 500.000 Сковила. Само оружје  има две односно четири цеви, у зависности који је модел у питању.  

Иако постоје одређене разлике, практично, начин рада свих модела је исти. Из цеви пречника 14 и дужине 109 милиметара се испаљује иритант. После опаљења, барутни гасови делују на клип који потискује ОЦ пуњење. Како је крај патроне-канистера сужен, тако се добија концентрисан и јак млаз, који има крајњи домет 7 метара што баш и није мало за ову врсту оружја.  

Модел ЈПИКС6 има могућност монтирања батеријских лампи и ласера, фото: "Пиексон"

Произвођач тврди да је средство најефикасније на даљинама од 1,5 до 4,5 метара за директну одбрану. На дистанцама краћим од метар и по млаз има превелику брзину, односно кинетичку енергију, па је могуће да изазове механичко оштећење ока. С друге стране, на даљинама преко 4,5 метра, концентрација млаза не мора бити довољна за тренутно онеспособљавање нападача. 

Ипак, уколико су нападачи, удаљени седам метара, могуће је испалити једну или две патроне и на тај начин направити облак агенса који их може навести да се предомисле. У сваком случају, уколико дође до одбране живота, уверени смо да се нико неће бавити премеравањем дистанце.  

Лака замена контејнера са иритантом на моделу ЈПИКС4, фото: "Пиексон"

Сви пиштољи-лансери су израђени од врло квалитетне пластике, мале су масе и имају класичне отворене нишане. Модели ЈПИКС4 и 6 имају могућност монтирања батеријских лампи и ласера, баш као и савремени пиштољи који користе бојеву муницију. Судећи по повратним информацијама од службених и цивилних корисника, може се стећи утисак да је у питању ефикасно средство за самоодбрану, уколико не можете или не желите да користите класично ручно ватрено оружје. 

Прочитајте још: Млаз СПАСА

Швајцарски пиштољи-лансери користе јединствени систем помоћу којег се течни иритант избацује у облику млаза, фото: "Пиексон"

Ипак, није све баш сјајно и бајно када су у питању "Пиексонови" производи у питању. Цена је, благо речено, швајцарска. Основна конфигурација ЈПИКС4 у Америци се продаје за више од 400 долара, док паковање са четири бојеве и четири вежбовне патроне кошта око 90 долара. Управо висока цена представља и највећу препреку широј употреби. 

Нинослав Трифуновић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas