Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АРХЕОЛОГИЈА

Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Ако је судити по походима "дивљих археолога" на Хртковце, докле год буде трајала потрага за древним благом у Срему, живеће и Римско царство.

1596528942_rimsko-blago-2011-2019-04.jpg
Живко Рајаковић Фото: Војислав Данилов
Oglas

 Живописно село у румској општини једно је од ретких великих чувара преисторије, чији су се трагови "усидрили" на левој обали Саве и уписали у уџбенике као археолошко налазиште од изузетног значаја  - Гомолава.

Прочитајте још: Зашто СРПСКИ ТУРИСТИ бирају баш ОВО летовалиште? Луксуз, базен спа... а ТЕСТ НА КОРОНУ НЕ ТРЕБА

Прочитајте још: Људи ХРЛЕ у ово место у СРБИЈИ: Долазе да ИЗЛЕЧЕ очи, а црква Свете Петке им ИСПУЊАВА ЖЕЉУ (ФОТО/ВИДЕО)

Прича о њему више је од легенде, јер и у овом тренутку стручњаци из новосадског "Музеја Војводине" и "Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица" раде на његовом очувању. Паралелно са изградњом заштитног бедема "обични стручњаци", помоћу метал-детектора, упорно покушавају да пронађу вредне тековине Рима.

Прича се да су мештани у њивама проналазили благо и обогатили се преко ноћи!

Да мештани Хртковаца спавају на остацима Римског царства, опште је познато. Да су се многи од њих обогатили тако што су случајно, обрађујући своје њиве, пронашли ћупове са римским благом? Јер, ко први злату, његово је! Али, ако се сазна, може и те како да се награбуси.

У чије руке су доспела римска богатсва? Фото: Војислав Данилов

Причало се да је мапа римског богатства одавно доспела у нечије руке. Приликом археолошких ископавања пронађене зидане гробнице са сводом које подсећају на оне из чувеног Сирмијума, древног града у коме су живели неки од највећих римских царева.

Детектор за метал
Поред Саве су ископани остаци вила, лењиковаца, а сада псотоји реплика.

Живко Рајаковић из Хртковаца, председник Удружења "Римски дани" каже да је њихово село највероватније било одмориште владара.

- Поред Саве су пронађене виле рустике, које потврђују да су овде били летњиковци и занатски центри. Римска некропола је изузетно значајна и говори о важности наше Гомолаве, на којој је још пре 5.000 година пре нове ере било живота - каже Рајаковић, који је са групом ентузијаста пре неколико година основао Удружење, средио терен поред Саве и направио реплике вила рустика и неолитског летњиковца.

Прочитајте још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Током званичних истраживачких подухвата пронађене су римске драгоцености - од новчића и златних копчи, преко грнчарије до златне кациге. Све је то украсило депое Музеја Војводине, али је дало и ветар у леђа "дивљим археолозима" да покушају да кришом пронађу неки новчић за себе. Неки мисле да је сигуран знак да сво злато није ишчилело из хртковачког атара то што многи објекти у селу тону, урушавају се без објашњења. Верују да се на дну налази благо које "вуче" куће надоле.

Странац је разбио камену козу и из ње извукао благо наочиглед Хртковчана!

Благо крај Саве Фото: Војислав Данилов

Председник "Римских дана" нам препричава цртицу која није у рангу чињенице, а не би је назвао ни пуком измишљотином.

Наводно је у Хртковцима постојала једна камена коза. Тако су мештани називали камен у делу села званом Вукодер. А онда је једног дана дошао неки странац који се код сељака распитивао о тој "кози". Када ју је лоцирао, разбио ју је и из њеног средишта извукао изузетно вредно благо - каже Живко.
Овај Хртковчанин каже да су мештани одувек били подељени у веровању да ли се неко стварно обогатио пронашавши римско благо, или је чиста утопија упуштати се у такву потрагу.

Реплика Фото: В. Данилов
Да ли су проналасци ћупова са златом су измишљотина?

- Неки сматрају да је прича о проналаску ћупова злата измишљотина, јер где тако нешто да се задеси баш овде. Говорило се, с друге стране, да је врло логично да се на овом потезу налази вредно благо, јер је и Лициније после пораза у бици код Хадријанопоља у Тракији овде одбацио златну кацигу, како би сакрио поражена војна обележја. А, ако је овде заиста постојало бар десет вила рустика из Римског царства и ако су се људи из највишег сталежа овде одмарали, онда је ипак сигурно да Хртковци спавају на злату - каже Хртковчанин.

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Ко је имао среће да римско злато пронађе, остало је као мистерија. То што се за благом и даље трага, значи да Римско царство у Хртковцима још није пало.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas