Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНИ ЛЕК

РУСКИ лекари саветују: Рибље уље спречава ИНФЕКЦИЈУ ПЛУЋА

Јачање организма природним изворима омега-3 масних киселина омогућава спречаване упале плућа услед инфекције вирусима

1613587428_riblje-ulje.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Подизање имунитета кључ је у борби против вируса и инфекција респираторног система. Појачан унос намирница богатих омега-3 масним киселина или рибљег уља у саму исхрану припремиће организам за борбу са вирусом и сачуваће плућа од потенцијалних инфекција. Посебан значај ових масних киселина је у време распламсавања светске пандемије вируса ковида 19, који директно напада плућа, усагласило се неколико руских лекара за тамошње медије.

Прочитајте још: Чудотворна БИЉКА здравија од спанаћа: Пуна је витамина, јача имунитет, али није добра за СВАКОГА!

Посебан значај ових масних киселина је у време распламсавања светске пандемије вируса ковида 19, који директно напада плућа
Фото: Pixabay

Омега 3 масне киселине су есенцијалне масне киселине. Есенцијалне значи да организам не може да их синтетише, већ се морају унети храном. Омега 3 масне киселине се налазе у масној морској риби, као што је лосос, туна, сардине, харинге, скуша, бакалар. Есенцијалне масне киселине су градивне материје од којих се стварају простагландини, који регулишу бројне функције у организму укључујући имуни одговор и синтезу хормона.

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Ти простагландини смањују упалу, проширују крвне судове, смањују коагулацију крви и ниво штетног ЛДЛ холестерола, а истовремено подижу ниво корисног ХДЛ холестерола. Рибље уље не утиче на смањење стварања холестерола у јетри, што може бити главни узрок хиперхолестеролемије код наследних облика ове болести.

Значај рибљег уља

Рибље уље добро је за плућа јер садржи високе разине омега-3 масних киселина. Тело их користи као извор енергије, а постоје три врсте које су нам потребне, омега-3, омега-6 и омега-9. Захваљујући омега три масним киселинама, рибље уље позитивно делује на здравље људи. 

Осим рибљег уља, омега-3 масним киселинама су богате и намирнице,  ланене семенке, ланено уље, чиа семенке, лосос, скуша и друга плава риба, орашасти плодови, највише ораси...

Мањак омега-3 назива се скорбутом нашег доба јер га мало уносимо исхраном. Уврштавање у исхрану додатака са рибљим уљем, чудотворне намирнице пребогате омага-3 масним киселинама сачуваће организам од упала узоркованих инфекцијама.

Прочитајте још: Сви смо чули за сок од ЦЕЛЕРА, а да ли знате које су његове здравствене користи?

Норвежани одавно зна ју заблагодети рибљег уља и то је једина држава на свету где је давање Омега 3 и 6 масних киселина деци обавезно законом. Рибље уље се показало као одлично средство у ублажавању симптома код људи који имају астму. 


Фото: Магазин Новости

Осим рибљег уља, омега-3 масним киселинама су богате и намирнице,  ланене семенке, ланено уље, чиа семенке, лосос, скуша и друга плава риба, орашасти плодови, највише ораси.

Блокирање упале плућа

Омега-3 масне киселине помажу код Алцхајмерове болести, болести срца и депресије, а на здравље плућа утичу повољно на више начина.

Бројне друге студије показале су да рибље уље, захваљујући противупалним својствима, може да ублажи друга упална стања плућа, астме и алергије, симптоме попут отока у плућима и отежаног дисања

Као прво, омега-3 масне киселине боре се против упала које су главни узрок оштећења и дисфункције плућа. У једном јапанском истраживању доказано је да омега-3 помажу у лечењу хроничне опструктивне болести плућа (стања попут бронхитиса и емфизема које спадају у категорију ових болести, а које су пети водећи узрок смрти на свету). Резултати студије показали су да се код испитаника који су конзумирали омега-3 смањио број упалних ћелија, као и да је било мање упала плућа. Такође, на шестоминутном тесту ходања могли су да иду даље и брже.

Прочитајте још: Слатки КРОМПИР је добар за срце, а одличан за НОВЧАНИК

Бројне друге студије показале су да рибље уље, захваљујући противупалним својствима, може да ублажи друга упална стања плућа, астме и алергије, симптоме попут отока у плућима и отежаног дисања. Рибље уље може чак да помогне и у заштити плућа блокирајући инфекције попут упале. Студије су показале и да омега-3 масне киселине посебно циљају заразну бактерију која се назива нетипични haemofilus influence (Hib), а коју често имају пацијенти с плућним болестима и која често узрокује сужење и упалу у горњим дисајним путевима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas