Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Са хладнијим данима време је за ШУМАДИЈСКИ ЧАЈ! Можда нисте чули за тај назив, али за ВРУЋУ РАКИЈУ јесте

Осим што је саставни део бројних обичаја, посебно у периоду прослава крсних слава, али и свакодневнице, кувана ракија популарно позната и као шумадијски чај идеално је лековито средство када дођу хладни дани и зимско време.

1604008032_Depositphotos_91861284_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Најстарији рецепти за припрему овог напитка кажу да врућа ракија греје душу и лечи цео организам, посебно уколико је она направљена од ранке шумадинке, најквалитетније шљиве.

Прочитајте још: ДЕЦА га НЕ ВОЛЕ, али ЗЕЛЕНИ ЦВЕТ има више витамина Ц него ПОМОРАНЏА!

Алтернативна медицина наглашава да се сви чајеви, углавном пију у хладнијем периоду године, шумадијски чај, односно грејана или слатка ракија, или врућа пије само у месецима који у свом називу имају слово р, односно од септембра до априла наредне године.

Традиционални рецепт
Припремите 250 милилитара меке ракије (до 12 гради), 100 милилитара воде, четири супине кашике шећера, кашика меда. У металну џезву или неку другу посуду која вам је згодна, ставимо прво шећер како би се карамелизовао. Након што добијемо од шећера шта смо желели склонимо џезву са ватре и одмах му додајемо воду и ракију. Све то враћамо на ватру и пустимо да све то фино проври, самим тим и да нам се сав шећер растопи. 

Поред тога, на квалитет шумадијског чаја утиче и “запршка” то јест карамел односно топљени шећер. Посебно је битно да ракија проври, јер ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

Како се припрема шумадијски чај?

Прочитајте још: Ако се здраво храните и вежбате, не значи да радите ДОБРО СЕБИ: Ово су РАЗЛОЗИ

Шумадијски чај припрема се и од ракија од шљива маџарке, стенлејке, чачанске лепотице и чачанске родне, и то тек када прођу бар три седмице од ферментације, јер, како оцеуњу искусни мајстори у његовом припремању, треба шећер из воће да пређе у алкохол.

Прочитајте још: Удахните их ДУБОКО и припремите напитак за ЈАЧАЊЕ ЦЕЛОГ ОРГАНИЗМА

У многим крајевима наших простора кувана ракија користи се као лек против грипа и других болести. Када је здравље у питању народна веровања су била да је кувана ракија лековита, наравно, у умереним количинама. Чак су и истраживања потврдила ове тврдње да ракија садржи лековита својства, још уколико се спрема са медом, учинак је још бољи.

Посебно је битно да ракија проври, јер ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

Лековитост вруће ракије

Умерено конзумирање куване ракије снизиће ниво лошег, а побољшати ниво доброг холестерола у вашем организму. Такође ово пиће позитивно утиче на кардиоваскуларне органе, па самим тим људи који је повремено конзумирају ређе обољевају од срчаних слабости, шлога или повишеног крвног притиска. Прехлада нема никаквих шанси у борби са куваном ракијом, јер је веома ефикасна у томе.

Исто тако добра је и убрзавању разлагања тромбова у организму, као и успоравању стварања истих.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas