Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
изрека

Како је настала изрека Само слога Србина спасава? Предање досеже до СВЕТОГ САВЕ, а има ПОСЕБНО ЗНАЧЕЊЕ

Српски народ позант је по многобројним народним песмама и изрекама које су настајале за време вишевековног живота под окупаторима..

1594731584_Depositphotos_230237728_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Као још још један вид борбе против непријатеља, подизање народа у најстрашнијим тренуцима настала је и најпознатија изрека "Само слога Србина спасава". Не зна се тачно порекло: једно сеже далеко у прошлост, а друго 150 година уназад за време српског ромазнтизма.

Обе повезује то да је настала је из оцила српског грба на коме се налазе четири слова С на сва четири угла крста.

Прочитајте још: „Бјежи грдна клетво с рода, завет Срби испунише!“ Догађај из 1913. сведочи да смо се ОСЛОБОДИЛИ ЛАЗАРЕВЕ КЛЕТВЕ?!

По легенди, употреба српског крста почиње за време Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве. Крилатица „Само слога Србина спасава“ се традиционално повезује са њим. Рекао је то како би позвао Србе да прогласе националну аутономију и започну отпор доминацији Католичке цркве.

Речи Светог Саве су остале укорењене међу Србима, а његов крст је прихватило племство 100 година после његове смрти.

Прочитајте још: "Мајстор и умјетник свему био је неки монах, родом Србин, по имену Лазар": Сат у КРЕМЉУ направио је ХИЛАНДАРАЦ

Новији извори кажу да је изрека настала у 19. веку за време националног романтизма, а да је аутор Јован Драгашевић (1836­-1915), официр, научник, утемељивач војне штампе у Србији и песник. У жељи да се Србија ослободи од Турака укључио се у тежње своје генерације да остваре идеале предака.

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas