· · Коментари: 0
Корисни савети

Сунчане или диоптријске наочаре – правилно руковање је подједнако важно (ФОТО)

Одржавање наочара чистим је најбољи начин да осигурате њихову дуговечност

1627651007_cs.jpg
цс - фото:ММ

Временом, уз нормалну употребу, наочаре ће неминовно бити прекривене удубљењима и огреботинама, а да би трајале што је дуже могуће, неопходно је разликовати правилно од погрешног руковања и чишћења. 

Прочитајте још:  Спремите се за ЛЕТО: Промените начин гледања на свет (ФОТО)

Футроле од тврдог материјала су боља заштита за наочаре, фото: ММ

Колико год је могуће, избегавајте контакт са стаклима, јер су наше руке, чак и када изгледају чисто, прекривене честицама уља и прљавштине. Избегавајте да наочаре носите на врху главе када их не користите,јер остаци слане воде (ако сте на мору) или хемикалије из базена или шампона, као и производи за негу косе могу да оштете стакла.

Осим тога тога, стављањем наочара на главу можете да раширите оквир, што за последицу има померање тежишта и искривљено стајање на лицу. У том случају, било да се ради о диоптријским или наочарима за сунце, губи се њихова основна функција. 

Прочитајте још: ЛУСИ под звезданим НЕБОМ Авганистана (ФОТО) 

Правилно чишћење је важно када сте у контакту са сланом или хлорисаном водом, песком и лосионима за сунчање, јер могу изазвати корозију (оквира или вијака за учвршћивање, рама, дршкица и папучица за ослањање на нос), али и оштетити стакла.

Препоручљиво је испирање наочара чистом водом како бисте уклонили било шта са оквира и стакала. Слана вода је микроабразивна, а ако покушате да очистите сунчане наочаре пре уклањања слане воде, то може оштетити сочива. 

Правилно одржавање наочара продужиће њихов век, фото: ММ

Не остављајте наочаре у врућем аутомобилу или на директном сунцу, јер висока температура може оштетити оквир и стакла (нарочито диоптријска).  

Чишћење почните испирањем наочара под водом из славине. Ово ће уклонити песак, прашину, прљавштину, чиме се избегава оштећење стакала. Никада не користите врућу воду, која може да оштети премаз на стаклима. 

Данас су наочаре са УВ заштитом неопходност, а не само модни детаљ, фото: Пепперс Еyеваре

Потрудите се да набавите неко од бројних средстава за чишћење стакала на наочарима. Има их свака оптичарска продавница, паковања су мала и не заузимају много места у торби или несесеру. Уколико баш морате да користите течност за прање судова, ставите минималну количину благог средства на прсте и нежно протрљајте сочива и рам, а потом поново исперите под млазом чисте воде. Никада не користите детерџент за судове са лосионима за негу руку. 

На крају меком крпицом од микровлакана осушите наочаре и исполирајте стакла. 

фото: Пепперс Еyеваре

Чишћење почните испирањем наочара под млазом чисте воде, а завршите полирањем меком крпом од микровлакана.

Већина специјализованих средстава за чишћење стакала се не испирају, јер остављају танак заштитни слој који спречава накупљање прашине, али и замагљивање, што је корисно када се носе маске. 

Прочитајте још: Поуздана детекција даљине, брзином светлосног зрака (ФОТО)

фото: ММ

Најлакши и најефикаснији начин да избегнете огреботине, је  да наочаре чувате у одговарајућим футролама.

Када их не носите, наочаре чувајте у одговарајућој футроли. Нарочито су препоручљиве футроле од тврдог материјала, јер могу да спрече лом наочара уколико грешком седнете или станете на њих, што није реткост на плажи.

Пратите нас на ФЕЈСБУКУ и ИНСТАГРАМУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.