Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕКОЛОГИЈА

ТРЕНД који рапидно расте: Да ли је покрет "МАЛЕНЕ куће" решење? (ВИДЕО)

Да ли сте чули за покрет самоодрживих "малених кућа" (tiny houses), који полако, али сигурно расте?

Oglas

О чему се ради? Међународни стамбени кодекс 2018. је дефинисао овај појам: маленом кућом сматра се простор од 37 м2.

Прочитајте још: Индијанско пророчанство ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: "Доћи ће Дугини ратници"?!

Шта значи мала кућа?
У САД је просечна величина породичне куће више од 250 квадрата. Тамо се малом кућом сматра мања од 93 м2, а маленом - од 37 м2, док неке могу бити и једва - седам квадрата,

Један од пионира реализације ове идеје је Американац Џеј Шејфер, који је пројектант кућице од девет квадата у којој живи, а наставио је прави планове за овакве домове, и основао неколико компанија које се баве градњом.

Са великом репресијом 2008. покрет малих кућа постао је популаран, јер је нудио приступачно, еколошки прихватљиво становање.

Иако је покрет најактивнији у Америци, интересовање за сићушне домове постоји и у другим развијеним земљама, рецимо у Шведској, Јапану, Шпанији, Британији, Немачкој (где је заједница Ваубан изградила 5.000 домаћинстава у старој војној бази у Фрајбургу), на Новом Зеланду, у Аустралији, Француској (септембра 2019. тако је отворено овакво насеље у близини Универзитета Сен Бријек у Бретањи).

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Фото: Youtube/ screenshot  Living Big In A Tiny House

Међутим, кућице на точковима, које могу бити "паркиране" било где, ипак нису свуда наишле на добродошлицу. У неким државама САД забрањено је сместити мобилни дом и на сопственом земљишту, због локалних прописа који забрањују "камповање". Ове куће су званично теретна возила. У Сперу у Тексасу основан је 2014. први "град који је пријатељски за мајушне куће", међутим, то важи само за оне које имају темеље.

Економска криза 2008. довела је до тога да малене куће буду решење за оне који су преко ноћи остали без домова, а бескућници су живели и у шаторима и приколицама.

Прочитајте још: ЧУДО у Казању: У залеђеном језеру се приказали Богодица и Исус! (ФОТО)

Са ниским трошковима и релативно лаком градњом, малене куће су постале склониште за многе, па су направљени прави мали градови, а неке заједнице чак су помагале људима да направе систем који је самодовољан, односно - да не буду приморани да буду повезани на инфраструктуру.

Ове кућице су самоодрживе Фото: Youtube/ screenshot  Living Big In A Tiny House

Све делује идеално замишљено за човечанство које више не жели да уништава природу, а притом је и исплативо за оне који ту живе. Уколико се станари одрекну конзумеризма, пронашли су начин да се ослободе хипотеке, пореза, рачуна, а тренутно су за овакво решење највише заинтересовани "миленијалци" и пензионери, којима свакако одговора да се реше сувишних трошкова и старе дане проведу у миру и природи. Заправо, свиђа се свима који би некако да "заобиђу систем".

У Детроиту се охрабује изградња оваквих кућа, као симбола слободе, али и решење за оне који би иначе били бескућници, док их у Лос Анђелесу баш и не воле, сматрајући да прете јавној безбедности.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Недовољно обавештени ентузијасти сусрећу се неочекиваним препрекама, па је познат случај Саре Хестинг (23), која је са дечком Џоом Навроцким две године градила кућу од 17 м2 и поставила је на три хектара пољопривредног земљишта својих пријатеља у Хадлију, Масачусетс. Град је утврдио да кућа "није у складу са уредбама о зонирању".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas