Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВОДА ЈЕ ИЗВОР ЖИВОТА: Шта можемо да урадимо како бисмо је уштедели?

Вода је један од најдрагоценијих ресурса наше планете, а пијаћа вода је неопходна за живот свих живих бића

1682512314_304822_shutterstock-1953593473_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, вода се данас суочава с бројним претњама, укључујући загађење, прекомерну потрошњу и климатске промене. Због тога је битно разумети важност очувања воде.

Загађење је један од највећих проблема с којима се суочава водени екосистем. Прекомерна употреба хемијских средстава, индустријски отпад и неконтролисана депонија смећа су само неки од фактора који доприносе загађењу воде које има штетне последице по здравље људи, а такође лоше утиче на животињске и биљне врсте.

Осим загађења, прекомерна потрошња воде је такође велики проблем. Како се светска популација повећава, тако се повећава и потражња за водом. Суше су све чешће и интензивније, док се многе реке и језера смањују. 

Висока потрошња воде је проблем са којим се суочава читава планета. Мишљење да је вода обновљив извор, те да ћемо је имати у сваком тренутку управо је један од разлога тако велике и неоправдане потрошње.

На глобалном нивоу нећемо учинити много ако не кренемо од појединачног, тј. од самих себе. 

Штедња воде је изузетно битна за читаво друштво

Уштеда воде је важна како бисмо смањили потрошњу водних ресурса, сачували околину и смањили рачуне за воду. 

Проблеми попут водокотлића који неконтролисано пушта воду или, у крајњем случају, напукла цев, често могу изискивати и високе новчане накнаде. У том случају, позивање стручњака, као што је нпр. водоинсталатер, свакако је најбоље решење. 

Због неконтролисаног протока воде, ручно прање суђа се углавном испостави као неекономично. Многи практикују да напуне читаву судоперу, у нади да ће тако уштедети воду. Иако наизглед делује да овај начин ручног прања посуђа није економичан, овим путем заиста можете уштедети неколико десетина литара воде. Уколико се не одлучите за ову варијанту, препоручујемо вам да обратите пажњу на јачину млаза, те да посуђе перете са чешћим заустављањем млаза.

Фото: Профимедиа

Како уштедети воду приликом вођења личне хигијене 

Вођење здравог живота и одржавање личне хигијене је нешто што се подразумева за сваког члана породице. Почевши од хигијене зуба и прања руку, па све до бријања, количина воде која се утроши је често већа од предвиђене. Искључите славину док перете зубе и бришете лице: Многи људи држе славину отвореном док перу зубе или бришу лице. То може да доведе до губитка велике количине воде. Искључите славину док не користите воду.

 
Користите туш уместо каде

Купање у кади троши много воде. Уместо тога, користите туш. Ограничите време туширања на 5-10 минута како бисте смањили потрошњу воде. Немојте се заваравати да се приликом дугог туширања не потроши велика количина воде.

Фото: Профимедиа

Прање аутомобила  

У жељи да уштедимо на једној страни, често потрошимо на другој. То је управо случај и код прања аутомобила. Уместо плаћања прања у ауто-перионици, многи од нас се често одлучују за самостално прање. Нема сумња да је добра навика ако с времена на време сами оперете ауто, али се и поврх тога овај процес може испоставити скупим. Потрошња може достићи и цифру од неколико стотина литара воде. Сходно томе, уместо црева је најбоље користити пиштоље за прање или преносне кофе. У сваком случају, увек можете рачунати и на самоуслужне перионице. Млаз воде је ограничен бројем секунди, тако да ће потрошња бити свакако мала. 

Фото: Профимедиа

Водите рачуна о врту – како уштедети воду?

Кориштење воде за наводњавање врта може бити велика потрошња воде. Препорука је да, уколико имате такву могућност, скупљате кишницу.

Користите кишницу или наводњавајте у вечерњим сатима када је мање сунца и мања могућност испаравања.

 
Како индустрија може да помогне?

Од великог значаја је и да се индустрија са великом пажњом односи према рационалној употреби воде, јер је велики потрошач. У нашој највећој нафтној компанији, НИС-у, кажу да је то један од приоритета компаније када је реч о употреби ресурса.

Наиме, у 2022. години НИС је 84 одсто потребне воде захватао из најмање осетљивих водних ресурса чиме из године у годину компанија потврђује одговоран однос ка водним ресурсима и доприноси уштеди воде намењене јавном водоснабдевању.

У НИС-у се, такође, велика пажња поклања пречишћавању отпадних вода. Компанија поседује укупно 408 постројења за пречишћавање отпадних вода и током 2022. године се наставило са уградњом нових и заменом постојећих сепаратора.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas