Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Заједно за очување природе

У последње време све више говоримо о значају очувања животне средине, а поред тога се готово свакодневно сусрећемо са информацијама о глобалним циљевима одрживог развоја и о томе како можемо да дамо свој допринос остварењу ових циљева.

1705406003_438710_21_f.jpg
Фото: НИС
Oglas

С тим у вези, најчешће можемо чути помињање Агенде 2030 Уједињених нација. У питању је глобална развојна агенда, за период од 15 година на којој је усвојено 17 циљева одрживог развоја, који представљају позив на глобалну акцију.

Међу основним вредностима јесу очување животне средине и заједничка одговорност, које су део ове Агенде у њеним различитим сегментима. Зато питање Агенде 2030 није само ствар држава, већ и корпорација, невладиних организација и одговорних појединаца. Уколико се сви укључимо и дамо свој допринос, можемо учинити заиста много. Један од најчешћих начина путем којих се појединци укључују у рад у општу корист јесу волонтерске акције. Значајан број ових хуманих појединца окупљен је у клубовима волонтера компанија у којима су запослени.

И у нашој земљи све више људи настоји да допринесе развоју своје заједнице и помогне онима којима је то најпотребније. Подршку им пружају велике компаније које негују и подстичу корпоративни волонтеризам. У компанији НИС Клуб волонтера основан је пре пет година и броји скоро 2.000 чланова, што га чини водећим корпоративним клубом волонтера у нашој земљи. Клуб волонтера НИС-а до сада је спровео више од 80 акција, за чију реализацију су вредни појединци донирали 7000 радних сати током којих су спровели бројне акције за развој заједнице. Волонтерске акције, поред бенефита за циљну групу или тему на коју се односе, доприносе развоју тимског духа и заједништва и представљају још један корак ка остварењу циља 11 одрживог развоја Уједињених нација како би и будуће генерације могле да уживају у одрживим градовима и заједницама.

Фото: НИС

Најскорији пример акције у којој су се ангажовали чланови Клуба волонтера компаније НИС јесте садња великог броја садница у Лиманском парку у Новом Саду, која је спроведена у оквиру пројекта „Садимо сада за будућност Новог Сада“. Циљ ове акције, која је реализована у сарадњи са Градом Новим Садом, Градском управом за заштиту животне средине и Еколошким удружењем „Зелени Сад“, јесте ревитализација зелених површина и санација штете проузроковане летошњим олујама.

Еколошке акције нису новина за волонтере НИС-а, имајући у виду да поред едукативних радионица и уређења бројних локалитета и излетишта, чланови Клуба волонтера компаније НИС традиционално учествују у акцији „Радни дан за природу“, која се у сарадњи са партнерским установама и организацијама, сваке године организује поводом обележавања Светског дана заштите животне средине. Тим поводом, ове године организована је акција уређења Националног парка Фрушка гора, у којој је учествовало чак 200 волонтера.

Еколошке волонтерске акције само су један од начина на који компанија НИС доприноси очувању животне средине, која представља стратешки приоритет којем компанија остаје доследна и у годинама пред нама.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas