Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ТЕЧНО ДРВО" ПОНОС БЕОГРАДА: Зелени акваријум намењен пречишћивању ваздуха наше престонице (ВИДЕО)

Испред општине Стари град у Македонској улици у Београду наши суграђани већ две године пролазе поред необичног акваријума напуњеног водом зелене боје. Многи су се сигурно запитали шта представља велики стаклени акваријум, у њему нема рибица нити других водених животиња. Сигурно сте бар једном до сада загледали у њега док сте чекали аутобус. Наиме, реч је о првом урбаном фото-биореактору у Србији, познатијем као "ЛИQУИД 3" чији је креатор др Иван Спаспојевић. Како је објашњено на Институту за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, у питању је "течно дрво".

1682511879_tecnodrvo.jpg
Фото: Јутјуб принтскрин/УНДПСербиа
Oglas

Овај јединствени пројекат у Србији осмишљен је управо у нашој институцији и сигурно је једно од одличних решења за пречишћавање ваздуха и смањење емисије угљен-диоксида у градског средини као што је српска престоница. Градско језгро је управо идеално место за овај јединствени акваријум и ту има најбољу намену, а то је да помогне у смањењу загађености ваздуха у самој језгри града.

Највећи проблем данашњице и живота у урбаним срединама јесте акутна загађеност ваздуха против којег мора да се изнађе решење како би се проблем умањио. Управо се алге у оваквим акваријумима са водом најбоље могу изборити и изаћи на крај с тим проблемом који нас годинама мучи. Алге које се налазе у тој великој посуди играју кључну улогу у отклањању проблема јер су захваљујући њиховој активности обезбеђени идеални услови да се живи свет око нас обнавља.

@цyсецор.оффициал

 

♬ оригинал соунд - Цyсецор

Оне имају одлучујућу улогу у производњи горива, хемијских супстанци, хране, те је из тог разлога њихова употреба у биотехнолошким истраживањима веома значајна. Интересантно је да су у пројекат укључене једноћелијске слатководне алге које постоје у стајаћим водама попут језера и бара широм Србије.

Систем не захтева посебно одржавање. Наиме, довољно је на месец и по дана уклонити биомасу насталу дељењем алги, која може да се корити као одлично ђубриво, сипати нову воду и минерале, и алге настављају да расту бесконачно, кажу на Институту. Овај пројекат има за циљ да популаризује и рашири примену микроалги у Србији, јер се оне могу користити у пречишћавању отпадних вода, као компост за зелене површине, за производњу биомасе и биогорива, као и за пречишћавање ваздуха од издувних гасова из фабрика и загушености ваздуха изазваног густим саобраћајем.

ЛИQУИД 3" је награђен као једно од 11 најбољих иновативних и климатски паметних решења у оквиру пројекта "Локални развој отпоран на климатске промене", који Програм уједињених нација за развој (УНДП) спроводи у партнерству са Министарством заштите животне средине, уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Општина Стари град је као партнер у реализацији пројекта обезбедила локацију и дозволе за постављање система, пренео је РТС.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas