Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДИЈАБЕТЕС

У СРБИЈИ има све више ГОЈАЗНИХ МАЛИШАНА који развијају ДИЈАБЕТЕС типа 2, а могу ЛАКО да то СПРЕЧЕ

Исхрана није пресудан чинилац у настанку дијабетеса, али гојазна деца могу да развију инсулинску резистенцију и дијабетес типа 2.

1604315789_Depositphotos_47467191_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Дијабетес се лако препознаје: оболели пије много течности, много мокри и губи на телесној маси. Дијабетес може да се испољи у сваком животном добу, а ннајмлађи пацијент у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић" имао је само седам месеци када му је постављена дијагноза.

Прочитајте још: Доктор Младеновић УПОЗОРАВА: Родитељи касно доводе ДЕЦУ ЗАВИСНИКЕ од игрица!

Др Миленковић Фото: Пирватна архива

- Код нас је направљен велики помак у побољшању квалитета лечења деце са дијабетесом тиме што је држава одобрила употребу сензора за континуирано мерење шећера. Студије су показале да сви који носе сензоре, без обзира да ли су деца или одрасли, да ли су на пеновима или користе пумпу, имају бољу метаболичку контролу и квалитет живота - каже др Татјана Миленковић, ендоктинолог.

Мајке ноћима не спавају.

Када 24 сата имате адекватну информацију, онда оболелил види шта му прија или не и од којих намирница шећер расте. Ако дете користи инсулинску пумпу која је потпомогнута сензором, онда је то још један велики корак ка бољој метаболичкој контроли. То спречава развој хипогликемије, због чега се губи страх од ниског шећера.

То је велика ствар, јер многе мајке ноћима не спавају у страху да дете током ноћи не развије хипогликемију и сутрадан уморне иду на посао.

Прочитајте још: ПЕТКОВИЋ открива страшну причу: СИН купи дрогу, ноћ проведе у КЛАДИОНИЦИ, а МАЈКА га чека да му ПЛАТИ ТАКСИ

Како реагују родитељи?
Када први пут разговарамо са родитељима, најпре им кажемо да нико није крив што се то десило и да нису могли ништа да учине да спрече појаву дијабетеса. Дешава се да један родитељ, чешће је то отац, не може да издржи притисак, па напусти породицу. Зато дете са родитељима увек шаљемо на разговор код психолога када се болест открије - каже докторка.

- Деца и млади са дијабетесом могу да воде нормалан и квалитетан живот, и више од тога. Практично, могу да се баве чиме год желе у животу. Имамо децу која иду на врло захтевна спортска такмичења. Данас је лакше водити рачуна о дијабетесу него раније - напомиње др Миленковић.

Деце са дијабетесом треба да једу здраву исхрану и свакодневну умерену физичку активност.

Гојазна деца развијају дијабетес типа 2.

- У Србији сада има много гојазних малишана са лошим навикама у исхрани, а највећи број са новооткривеним дијабетесом типа 1 је нормално ухрањен или потхрањен. Исхрана није пресудан чинилац у настанку дијабетеса. Међу оболелом децом има и оне која су се хранила здраво. Здрава деца не треба да једу слаткише, грицкалице, брзу храну и пију сокове, јер ће постати гојазни, развити инсулинску резистенцију и временом дијабетес типа 2, хипертензију, масну јетру и друге компликације - истиче докторка.

Прочитајте још: ЕМПАТИЈА КАО ШКОЛСКИ ПРЕДМЕТ? Да ли би требало и у СРБИЈИ да се уведе? ДАНЦИ знају одговор!

У борбу са дијабетесом, осим оболелог, укључена је цела породица, посебно родитељи. Нарочито ако је дете мало, а старије едукују заједно са родитељима.

Мајке деце оболеле од дијабетеса су хероји!

- Када су родитељи мотивисани и посвећени, а сарадња добра, ствари функционишу и деца најчешће имају добру контролу дијабетеса. Родитељ који више брине о дијабетесу је обично мајка и за мене су те жене апсолутни хероји. Код нас још не постоји обавеза да други чланови породице који су у контакту са дететом, баба и деда, васпитачи и наставници, прођу основну едукацију везану за дијабетес, а у околним земљама да - каже др Татјана Миленковић..

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas