· · Коментари: 0
ЗДРАВИ

Симптоми ДИЈАБЕТЕСА тип 1 код деце: Ово треба да буде аларм

Дијабетес тип 1 се обично дијагностикује код деце, тинејџера и младих особа, али није искључен и развој у било ком животном добу.

1617976034_Depositphotos_147112883_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Лечење дијабетеса је важно, јер у супротном може довести до озбиљних последица.

Која је разлика између дијабетеса тип 1 и дијабетеса тип 2?

Инсулин је хормон кључан за регулацију шећера у крви. Код дијабетеса тип 1 организам не лучи инсулин уопште. Код особа које имају дијабетес тип 2 инсулин се лучи, али не обавља добро своју функцију. Без инсулина, шећер не долази до ћелија и не може да им даје енергију. Уместо тога, он остаје у крвотоку.

Прочитајте још: Свет је прилагођен ДЕШЊАЦИМА, а ево шта треба да знају родитељи ЛЕВЕРОУКЕ деце

Који су узроци настанка дијабетеса тип 1?

Генетика може имати улогу у развоју дијабетеса, али не нужно. Некада се деси да једна близанац има дијабетес, а други не. То нам указује да велику улогу у овоме има и околина.

Ипак, не зна се тачно шта је кључно из наше околине за развој диијабетеса 1. Неке студије говоре да дојење умањује могућност развоја дијабетеса тип 1, али ни то није истражено довољно.

Који су симптоми дијабетеса тип 1?

Како се дијагностикује дијабетес 1?
Уколико посумњате на дијабетес тип 1, лекар ће вас упутити да проверите да ли у урину има глукозе или кетона. Могуће да ће измерити и ниво шећера у крви.Уколико постоји сумња на проблем, упутиће вас код дечјег ендокринолога.

Како се прави узрок овој болести не зна, не знамо ни начин на који дијабетес 1 може да се спречи. Ипак, можемо препознати симптоме, како бисмо спречили појаву дијабетичке кетоацидозе, стања које доводи особу у животну опасност.

На дијабетес може указивати:

  • Жеђ
  • Пречесто уринирање, потреба да беби баш стално мењате пелене, ако дете пишки у кревет иако је научило да користи ношу
  • Мршавост
  • Умор

Код свих оболелих се развијају ови симптоми. Висок шећер у крви се излучује путем урина, зато долази до пречестог мокрења, а самим тим и превелике жеђи. Тада се излучује и велика количина угљених хидрата из тела, па човек остаје без енергије. Самим тим, губе се и килограми.

Прочитајте још: Обожаваћете га: Напитак који убија депресију и скида килограме

Код деце је проблем што се ови проблеми не примећују, а она се не жале.

Како се лечи дијабетес тип 1?

Дијабетес тип 1 се не може излечити, али може да се третира и држи под контролом. То се у највећем броју случајева ради давањем инсулина. Важно је редовно мерење нивоа шећера у крви.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.