Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУДИ

Зашто пријатељ забада "нож у леђа" пријатељу? Одговор је ТУЖАН и логичан

Јуче пријатељи, данас непријатељи. Донедавно солидарне колеге, однедавно супарнички табори.

1616421037_Depositphotos_29873307_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта је то што може да испровоцира оно вучје у човеку, који је повод за беспоштедни рат против других, када и зашто племенитост, љубав и саосећање почињу да се посматрају преко нишана, говори др Ратко Божовић, социолог културе.

Прочитајте још: Ова девојка је одустала од тражења партнера преко апликације, па је пробала другачију методу - храбру и отворену (ВИДЕО)

Божовић каже да је пресудно постојање или одсуство мржње која је, иако представља антрополошку грешку, овде незаобилазна категорија.

Човек човеку вук
Човек човеку постаје вук тамо где преовладају екстремна понашања која иду до патологије, где су негативне емоције, сујета и завист главни креатори људског деловања. То се дешава када неког обузме страст која негира сваку рационалност. Све се то уклапа у слику вредносног кошмара са специфичним балканским наслеђем, у којем дијалог изостаје јер сујетан човек мисли да су све његове идеје необориве творевине, бранећи их примитивним нападом на друге

- Она суштински указује на проблем неприхватања различитости и одсуство дијалога. А онда када није прихватљиво постојање разлика у мишљењу, формира се аномична заједница, са елементима хаоса и безакоња. Долази до прљаве игре, подметања, омаловажавања - објашњава социолог културе.

Одједном је постао непријатељ. Да ли је стварно одједном?

Иако на први поглед изгледа да се неко према нама само одједном понео вучје непријатељски, то се не дешава "одједном".

Прочитајте још: Ако поседујете ову особину бићете срећније у вези

- То се по правилу увек дешава када уочимо да је неко у нечему бољи од нас, али не желимо то да прихватимо, па покушавамо да га дискредитујемо. Не можемо да истрпимо његову оправдану супериорност, успех, знање, диплому, функцију. Мржња остаје као једино утемељење човека који човеку постаје или је све време вук - каже саговорник.

Емпатија губи трку
Ако је савремено друштво дубоко егоистично, онда себични појединац који мари само за себе, лако упада у рат са другим себичним појединцем, и појединцима. Гледајући из тог угла, солидарност, доброта, емпатија унапред губи трку са оном вучјом страном у човеку.

На радном месту у први план избијају лаж, оговарање и замка за колегу прекопута нашег стола. Светимо се некоме ко нам можда ништа лоше није рекао нити урадио, али робујемо предрасуди коју смо о њему наследили.

Пријатељу забадамо нож у леђа да би били бољи.

Пријатељу забадамо нож у леђа у намери да га осујетимо у нечему, показујући да смо му заправо непријатељи. Чак и помисао о исправном и неисправном поступању је у сасвим другом плану, јер из нас проговарају осујећеност, мржња, завист, стереотипи, жеља за дисквалификацијом других и тежња да будемо први и најбољи, газећи чак и преко "лешева".

Прочитајте још: Да ли деца због брзе хране имају лошије оцене?

- У томе се заправо најбоље сналазе људи ниског морала и најнижих мотива. Тамо где експлодира мржња, разбуктавају се све оне потиснуте страсти, фрустрације и агресија. Како сам у књизи "Геометрија мишљења" описао, онај који завиди другоме опстаје као константа паланачког стила живљења и њеног тривијалног позоришта, у коме се представа бешчашћа одиграва непрестано; она има и своје редитеље и своје глумце, па тако свако може злом вољом завидљиваца бити оклеветан најгнуснијим лажима. И никоме ништа - каже Божовић и додаје да се у томе губи и најелементарнија пристојност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas