· · Коментари: 0
биљке

Знакови да биљка има превише воде? Уколико сте претерали са заливањем овако ћете да приметите

Од папрати до фикуса, собне биљке имају различите потребе за водом.

1623773978_Depositphotos_140978236_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Сукуленти, воле суву земљу док папрати жуде за водом. Превише или мало воде може да доведе да биљка увене, па будите опрезни и пратите како изгледају јер, оне ће вам саме 'рећи' да нешто не радите како треба.

Прочитајте још: Решење за МРАВЕ уз пет једноставних корака: Мрвице уклањајте одмах

Колико треба заливати биљке?

Претерано заливање може да проузрокује труљење корена, а кад је коен скроз уништен, тад биљци више нема спаса. Важно је реаговати на прве знакове упозорења које вам ваша биљка шаље. Постоје знакови да биљкама дајете више воде него је потребно.

Тло је увек мокро на додир

Земља у којој је цвеће на први поглед се учини сувом, ако гледате само површину. Међутим, ако ставите прст у тло осетите да је изнутра влажна, нема потребе стављати воду јер биљка још није потрошила сву влагу од последњег заливања. Такође, имајте на уму да биљке би тебало да буду у саксијама које имају рупе на дну како би вишак воде могао да изађе.

Жути листови биљке

Жуто лишће један је од главних знакова прекомерног заливања, али листови знају да пожуте и ако биљка нема довољно влаге. И у овом случају ће вам тест прстом открити праву истину - уколико је земља изнутра влажна, тад су листови жути због превише воде, а ако је сува испод површине, тад ваша биљка жуди за мало воде.

Прочитајте још: ПЕТУНИЈЕ, најчешће цвеће за терасе: Како да цветају од пролећа до јесени?

Мекана стабиљка биљке

У том случају свакако одмах престаните са заливањем јер је биљка на рубу труљења. Мекана и помало гњецава стабљика сигуран је знак да јој више неће бити спаса ако наставите да јој дајете воду.

Инсекти око биљке

Комарци и други инсекти обожавају влажну земљу, па уколико приметите да се мотају око ваших биљака, можда је време да смањите доживљаје с водом и заливањем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.