· · Коментари: 0
ЗАРАЗЕ

"Да, пријатељу мој, то су црне богиње“: ПОЗНАТИ УМЕТНИК у Москву донео заразу, а онда је почела ТРКА СА СМРЋУ

Чувени совјетски уметник који је крајем 1959. дошао из Индије, са све сувенирима које је поделио пријатељима, донео је у Москву епидемију заборављене болести – великих богиња. Борба је тајала 44 дана, и вариола вера је заувек искорењена.

Depositphotos_316366748_s-2019.jpg

У тренутку када се мислило да је вариола вера искорењена 1959. године главном граду СССР претило је масовно умирање од великих богиња.

Прочитајте још: РАЗОТКРИВЕНО! Американци су пре Кинеза оболели од короне, али су мислили да је ГРИП - постоји ДОКАЗ да је вирус настао у САД!

Прва се вакцинисала Катарина Фото: Youtube/ screenshot HBO

До почетка 19. века у Европи је од богиња сваке године умирало до милион и по људи. Од ње страдали су и обични људи, и они краљевске крви. У Русији су богиње убиле младог цара Петра Другог, и замало коштале живота Петра Трећег, а утицале су и на „леп“ изглед Јозефа Стаљина.

Због богиња Стаљин није имао лепо лице.

Катарина Велика је 1768. због богиња је позвала лондонског лекара Томаса Димсдејла. Све је чувано у тајности, а царица је отишла у Царско село, где се вакцинисала. Проблем великих богиња у Русији био је „полу-решен“ све до бољшевика - 1919. године комесари са кацигама и кожним јакнама деловали су присилом.

У Србију је болест стигла 1972. захваљујући ходочаснику Ибрахиму Хотију, и били смо последња земља коју је захватила епидемија.
Лице му уништиле богиње Фото: Youtube/ screenshot History Rider

 Зато су совјетски грађани који су путовали у опасне крајеве обавезно вакцинисани. Графички уметник Алексеј Алексејевич Кокорекин, мајстор пропагандних плаката, отишао је 1959. године у Индију, где су и даље харале велике богиње. Тамо је присуствовао и кремацији брамана, па је купио покојников тепих, не питајући од чега је умро. Десет дана пре Нове 1960. године, Алексеј је стигао у Москву и одмах поклонио родбини и пријатељима сувенире из Индије. Физичку слабост приписао је умору од пута.

Прочитајте још: Руски научник тврди да ванземаљци постоје, а он зна где и како нас контролишу

Хихург ветеран је хладно рекао: Да пријатељу, то су црне богиње.

Отишао је у поликлинику, где му је дијагностикован грип, али је после два дана хоспитализован у болници Боткин. И даље су га лечили од тешког грипа, мислећи да је осип последица алергије на антибиотике. Уметник је умро 29. децембра 1959. Пошто се радило о поштованом совјетском уметнику, решено је да се подробније истражи узрок смрти. 

Страшни призори Фото: Youtube/ screenshot Altime10s

Хирург Јуриј Шапиро је у својим мемоарима тврдио да је патолог Николај Крајевски, збуњен чудним резултатима испитивања, позвао колегу из Лењинграда, који је био у посети Москви, на консултације. А 75-годишњи ветеран, испитавши ткива несрећног уметника, мирно је рекао Крајевском: „Да, пријатељу мој, то је вариола вера – црне богиње“.

Прочитајте још: Тајанствена судбина Анастасије Романов: Била је најмлађа кћи руског цара, а 90 година касније откривена је истина

Врло брзо, неколико запослених у болници, као и пацијенти, почели су да показују симптоме болести. У року од неколико сати, најбољи оперативци у земљи „обрадили“ су све Кокорекинове везе и пратили сваки корак који је он предузео по повратку у СССР: не само пријатеље и познанике, већ и царинике, таксисту итд. Један од пријатеља уметникових пријатеља  кренуо је у Париз, па је „Аерофлотов“ авион враћен у Москву, а сви који су били у њему послати су у карантин.

Трка са смрћу је завршена за 19 дана, са само троје умрлих.
Москва је победила болест Фото: Депозитфото

Била је то права трка са смрћу. Под надзором је било 9.342 контаката, али совјетска влада намеравала је да уништи сваку шансу да се болест „повампири“. На хитној основи, започела је производња вакцина. До 25. јануара 1960. године вакцинисано је 5.559.670 Московљана и више од четири милиона житеља Подмосковља. Нигде и никада није изведена тако велика операција вакцинације становништва у тако кратком року.

Прочитаје још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Последњи случај богиња у Москви забележен је 3. фебруара 1960. године. Укупно су прошла 44 дана од почетка до престанка епидемије, а свега 19 дана од тренутка када су предузете хитне мере заустављања ширења заразе. Коначни скор епидемије у Москви био је – 45 заражених и само троје мртвих.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.