Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОДАКЛЕ СУ СТИГЛИ? Мистерија древних радио-таласа

Астрономи су снимили мистериозне радио-таласе за које се процењује да им је требало чак осам милијарди година да стигну до Земље. Серија брзих радио-таласа који су интензивни, дуги само милисекунде, непознатог су порекла, а ови најновији забележени су као најудаљенији и најснажнији икада.

1697879132_1234.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Рафал, назван ФРБ 20220610А, трајао је мање од једне милисекунде, али је за то време ослободио онолико енергије колико наше Сунце емитује током 30 година, према студији објављеној у часопису Сајенс.

Рафал је снимљен у јуну 2022. захваљујући низу радио-телескопа АСКАП који се налази у западној Аустралији.

Успели смо да прецизно утврдимо одакле је дошао прасак, истакао је коаутор студије др Стјуарт Рајдер, астроном са Универзитета Меквери у Аустралији.

Објаснио је како су користили телескоп у Чилеу да траже оригиналну галаксију и открили да је старија и удаљенија од било ког другог таквог извора радио-таласа који је до сада забележен.

Истраживачки тим верује да је до експлозије дошло током процеса спајања, интеракције и формирања нових звезда. Они верују да брзи радио-рафали могу бити јединствена метода за процену масе универзума.

Ако пребројимо количину нормалне материје у универзуму, открићемо да недостаје више од половине онога што би требало да постоји данас, објаснио је Рајан Шенон, професор на Универзитету Свинбурн и коаутор студије. Мислимо да се материја која недостаје крије у простору између галаксија, али може бити толико врућа и расута да је немогуће снимити је тренутно познатим техникама.

Али брзи радио-рафали, или рафали, објашњава Шенон, “осете“ овај јонизовани материјал. Они могу да “виде” електроне, а то нам омогућава да измеримо колико ствари има између галаксија.

Астрономи се надају да ће у будућности нови радио-телескопи који се граде у Аустралији и Јужној Африци омогућити детекцију хиљада таквих радио-рафала на већим удаљеностима.

Невероватна је чињеница да су брзи избори на радију тако чести. То показује колико ово поље може бити обећавајуће јер можете направити нову мапу структуре универзума и одговорити на нека велика питања о томе, додала је Шенон.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas