Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли РЕРНА треба да се загреје пре коришћења? Познати ПЕКАР открио тајну

Познати пекар открио кулинарски трик који многе домаћице нису знале

1700476408_Foto-Shuttertsock-rerna.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Направили сте тесто, поређали колаче, исекли тесто за хлеб, али тек сада схватате да сте заборавили да загрејете рерну. Сви ми понекад пређемо преко рецепта или једноставно пропустимо корак. Сви смо били у овој ситуацији у неком тренутку – и можда се запитате да ли можете да се извучете без претходног загревања рерне, пише професионални пекар Yахоо.

Претходно загревање рерне је једноставно укључивање рерне на жељену температуру печења унапред, тако да она достигне ту температуру пре него што почнете да печете. Можда то узимате здраво за готово, али вруц́а рерна покрец́е све ваше омиљене реакције печења од самог почетка. Претвара лиснато тесто у лиснато, ствара хрскаву кору за питу и започиње други чин двоструког дејства прашка за пециво.

Шта се дешава када не загрејете рерну, зависи од тога шта печете. Свака категорија пецива захтева различите реакције активиране топлотом. Хајде да видимо шта се дешава у сваком случају:

Колачиц́и и кекс

Ако колачиц́е печете у хладној рерни, могу се превише раширити. Колачиц́и се ослањају на почетну топлоту и тако задржавају свој облик док се маст у тесту топи и шири. Пошто ц́е колачиц́и дуже да се пеку, има више времена да вода испари и изац́и ц́е суви уместо влажни. Такође ц́е изгледати бледо, пошто се Маиллардова реакција одговорна за затамњење јавља тек на најмање 140°Ц.

Торте и колачи

Печење кора за торте такође може поц́и по злу ако не загрејете рерну. Топлота шири ваздушне џепове настале мешањем путера и шец́ера, обезбеђујуц́и пораст. Такође активира прашак за пециво двоструког дејства. Без почетне топлоте за покретање ових процеса, колачи су густи и равни. Направиц́е и дебљу кору због продуженог времена печења, што код торте обично није пожељно.

Хлеб и пецива са квасцем

Када печете векну хлеба, квасац постаје јачи пре него што умре од топлоте. Топлота такође узрокује да се гасови у тесту које ствара квасац брзо шире. Овај процес се зове активација у рерни, а ако печете хлеб, знате колико је важан овај почетни успон и колико га је задовољство гледати. Без почетног удара топлоте из претходно загрејане рерне, до активације неће доћи. Квасац живи дуже, а векна ц́е пропасти. Кора нец́е потамнити и пропустиц́ете укусе тоста који долазе са златно-браон корицом, преноси Вечерњи лист.

Пите и лиснато пециво

Ако претходно не загрејете рерну за пите и пецива, завршиц́ете са мокрим питама и равним пецивима окруженим базеном растопљеног путера.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas