Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОДА КРОЗ ВРЕМЕ

Софистицирани модни стил СТАРОГ БЕОГРАДА: Овако је у младости изгледала ћерка чувеног БАЈЛОНИЈА (ФОТО)

По чувеној породици Бајлони носи назив најпознатија престоничка пијаца.

1643817391_bajloni.png
Фото: Принтскрин/Јутјуб/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal
Oglas

Бајлони је значајно допринео напретку Београда. Бајлонијева пијаца у Београду једино је место које подсећа на име ове београдске породице Бајлони. Колико год да је ова породица била нашироко позната, најстарија ћерка Гордана живела је изоловано у једном замку у Лисабону.

Иако је остварила запажену пословну каријеру - била је и колекционар вредних уметничких предмета, мало се зна о њеном животу. Била је образована, лепа, богата и другачија, а никада није желела да говори о прошлом животу своје породице.

Прочитајте још: Разлог ће вас изненадити: Ево због чега Никола Тесла никада није јео ове намирнице

Њен отац Игањат Бајлони био је на челу ове трговачке породице, а сва имања одузета су им након почетка рата 1941. године. Тада је ова породица отишла из земље и никада се није вратила.

Једна од ретких фотографија Гордане Бајлони, из колекције Милоша Јуришића, забележена је у башти Бајлонијеве виле у Кнеза Милоша на којој је позирала са својим псом.

Игњат Бајлони је рођен је у месту Литомишлу у Чешкој, у то време Хабзбуршкој монархији, где је изучио кожарски занат и радио заједно са братом. У потрази за бољим животом одлучио је да се одсели у Америку, али га сестра и зет Антоњин Њемец (чеш. Antonín Němec) који су већ били у Србији, наговарају да се са породицом досели код њих.

Након доласка у Србију 1855. године настањује се негде на Топчидерском брду и да ради свој кожарски занат уз нешто повртарства.

Године 1869. Бајлони купује запуштену државну воденицу на Млави у Малом Црнићу, коју касније добија на управу његов син Антон, а који је после заната код ујака био на пракси по млиновима у иностранству. Бајлони је купио и 30 ха земље на којој се бавио пољопривредом (узгајао је говеда и свиње и потом их продавао у Будимпешти).

Откупио је малу ручну пивару, на чијем је месту касније саграђена велика пивара опремљена најмодернијом опремом познатих светских фабрика, која је међу првима користила електричну енергију Београдске електричне централе, а већ 1900. на светској изложби у Паризу освојила је значајне награде за своје производе. Године 1870. почиње изградња парног млина који је завршен и пуштен у рад две године касније под именом Игњат Бајлони и синови (премда су власници били само синови, јер је Игњат Бајлони у међувремену умро).

Породична гробница Бајлони се налази на Новом гробљу у Београду.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas