· · Коментари: 0

Разлог ће вас изненадити: Ево због чега Никола Тесла никада није јео ове намирнице

Свуда у свету људи се данас слажу да је Никола Тесла један од најплоднијих и најкреативнијих духова које је човечанство икада имало. На својим великим пројектима радио је до самог краја живота, једнако енергичан и фокусиран

1642695720_nikola-tesla.jfif
Фото: Wикипедиа

Иако знамо да је део енергије чувао аскетским, асексуалним и повученим начином живота, ипак остаје дивљење пред оштрином духа генијалног научника и у годинама дубоке старости.

Прочитајте још: "ШАЛИЛА САМ СЕ ДА ИМАМ ТУМОР": Позната глумица о борби са опаком болешћу - открила која 2 симптома не смете да игноришете!

Део одговора на питања о стању ума и тела који су достигли надљудски ниво способности и свежине пронаћи ћемо у интервјуу 77-огоодишњег Николе Тесле који је дао 1933. године.

Најважније навике стичу се у младости

Тесла је веровао да је у животу најбитнији почетак, у смислу да је важно оне најбитније навике стећи у раној младости.

"Стање нашег тела и духа у старости у потпуности је сведочанство о томе како смо провели нашу младост. Тајна моје данашње снаге и виталности лежи у чињеници да сам у младости, како би се рекло, живео животом без порока", рекао је Никола тада.

Тај живот пун врлина био је нужност за некога ко је од ране младости себи постављао велике циљеве и ко је знао да само обуздавањем других страсти и апетита може остварити своје снове и радити у дубокој старости.

То је подразумевало строгу дисциплину:

"Не желим никакав одмор, никакав престанак тешког рада. Када би људи бирали посао у складу са својим темпераментом, укупна количина среће на земљи била би немерљиво већа", сматрао је геније.

Како је Тесла планирао дуговечност?

"Многи су тужни и депресивни због краткоће живота. Каква је сврха покушаја да се било шта постигне, питају се они. Живот је прекратак, не можемо живети довољно дуго да бисмо довршили наше подухвате. Људи би могли значајно да продуже трајање својих живота ако би се потрудили. Људи чине толико тога што поплочава њихов пут до преране смрти", истицао је Тесла.

Заиста, на много начине чинимо себе непродуктивним. Између осталог и лошом исхраном. Ево како је Никола Тесла размишљо о навикама везаним за исхрану.

"Пре свега, ми једемо превише, али то смо већ толико пута чули. И једемо погрешну врсту хране и пијемо погрешну врсту течности. Највише штете наноси преједање и недостатак вежбе, што ствара токсично стање у телу и чини немогућим одбацивање накупљених отрова", веровао је српски научник.

Тесла је пио пуно воде и млека и водио рачуна о свом стомаку. Шта су били главни састојци његове исхране?

"Зашто преоптеретити тело које нас служи? Једем два пута дневно и избегавам све намирнице које стварају киселину. Већина људи једе превише махунастог поврћа које садржи уринску киселину и друге отрове. Свеже поврће, рибу и месо једем ретко и умерено. Иако је рибље месо добро за мозак, оно ствара врло јаку киселу реакцију због велике количине фосфора. Киселост организма је наш највећи непријатељ у старости.

Да избегава месо Тесла је потврдио у још једном интервјуу из 1935. године:

"Избегавам све стимулансе. Скоро па у потпуности избегавам месо. Уверен сам да ће за мање од једног века кафа, чај и цигарете изаћи из моде. Алкохол ће, ипак, и даље бити у употреби, зато што он није стимуланс, већ прави еликсир живота", предвиђао је Тесла.

Шта ћемо сада? Треба избегавати месо и све врсте хране која ствара киселину, а попити коју сваког дана? Штавише, Тесла је био познат по томе да је готово свакодневно пио виски. Такође, Тесла је био и велики поборник кромпира.

"Кромпир је одличан и требало би га јести свакодневно. Он садржи драгоцене минералне соли и има неутралишуће дејство".

Такође, Тесла је познат и као велики поборник вежбања

"Верујем да треба пуно вежбати. Ја ходам осам до 10 миља сваког дана и никада не узимам такси или друга превозна средства када имам времена да користим снагу својих ногу. Такође, вежбам и кроз купање сваког дана, јер сматрам да је то веома важно. Користим топлу купку након које се дуго туширам хладном водом."

Теслин строги дневни режим кулминира у навици спавања, која се коси са упозорењима доктора и здравствених организација о неопходности да се спава осам часова свакога дана.

"Спавање? Ја ретко када спавам. Долазим из породице дуговечних људи, који су познати по томе што нису пуно спавали. Надам се да ћу достићи рекорд мојих предака и да ћу живети бар 100 година. Моје неспавање ме не брине. Некада одспавам сат времена. Повремено, ипак, на сваких пар месеци, одспавам по 4 до 5 сати. Онда се пробудим у потпуности напуњен енергијом, као батерија. Након такве ноћи, ништа ме не може зауставити. Тада осећам огромну снагу. Не постоји сумња око тога да је сан обновилац, давалац живота, да он повећава енергију. Са друге стране, не верујем да је он неопходан за нечије здравље, нарочито ако је то неко ко по навици мало спава", објаснио је славни научник.

Са 77 година, Тесла је говорио овако:

"Имам право сведочанство о свом здрављу. У животу се нисам боље осећао. Енергичан сам, снажан, у потпуној контроли над својим менталним склопом. Ни у најбољим годинама нисам поседовао енергију коју поседујем данас. И што је још важније, за решавање проблема користим само део енергије којом располажем, зато што сам научио како да је чувам.

Прочитајте још: Није се окупао 67 година: Доктори су посетили "НАЈПРЉАВИЈЕГ" ЧОВЕКА на свету и осталу У ЧУДУ (ФОТО/ВИДЕО)

 

Насупрот раширеном веровању, посао постаје лакши у старости, само ако су људи доброг здравља. Они су научили током година како да дођу до циља користећи најкраћи пут", закључио је Тесла давне 1933. године.

Славни Јунг у 84. години схватио шта значи бити човек: Ово је једина сврха људског постојања!

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.