Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли имате снове који се изнова ПОНАВЉАЈУ? Ово треба да промените у вашем животу

Снови понекад могу постати прилично чудни. Када се пробудите из неког посебно бизарног или живописног, можда ћете осетити олакшање што је то био само сан, онај који никада више нећете морати да доживите.

1650031926_fantasy-gbface74e7_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Неки снови се враћају не само једном, већ изнова и изнова.Ако имате понављајуће снове, можда ћете се запитати шта они значе и да ли ваш мозак покушава нешто да вам каже.

Пролчитајте још: Сутра је ЛАЗАРЕВА СУБОТА: Посебни обичаји су везани за најрадоснији празник и доносе срећу, обавезно урадите ОВУ ствар

Редовно имати исти сан може чак почети да вас стресира или отежава добар сан. Зашто се ови снови дешавају? Да ли је могуће да их се отарасимо? Имају ли неко значајно значење? Иако вероватно нећете доживети исти сан као неко други, неке теме снова остају прилично доследне од особе до особе.

Можда ови снови нису увек застрашујући, али је већа вероватноћа да ће бити нека негативна или стресна искуства него позитивна. Најчешће пријављене теме укључују:

  • летећи
  • падајући
  • гоњен или нападнут
  • бити голи
  • заглави или заглави негде
  • враћајући се у школу
  • губљење зуба
  • изгубите способност говора
  • недостаје тест
  • касно јављање за први дан или важну прилику
  • успорено кретање или немогућност трчања
  • судара или губитка контроле над возилом

Ваши снови можда неће бити потпуно идентични сваки пут.

Да ли они заиста нешто значе?

У фикцији, посебно у жанровима фантастике, снови који се понављају често сугеришу да лик има натприродне моћи, способност да види будућност или друге посебне таленте. Научно истраживање није пронашло ниједан доказ који би сугерисао да снови који се понављају имају било какво дубоко или значајно значење осим излагања потенцијалних подручја стреса у вашем животу. 

Шта би их могло објаснити?

Стручњаци верују да снови који се понављају углавном одражавају важне теме у вашем животу, укључујући:

  • незадовољене потребе
  • области фрустрације
  • питања из прошлости којима се нисте бавили

Вероватно сте имали неку варијанту сна „заборављајући завршни испит или истраживачки рад“. Иако је врло стваран стрес везан за завршне испите и истраживачке радове можда у почетку покренуо овај сан, лако се може поново појавити касније у животу, дуго након дипломирања. Пошто се овај сан највероватније односи на вашу жељу да успете и бриге о неуспеху, можда ћете имати овај сан кад год се суочите са догађајем који изазива слична осећања. Ово може бити догађај попут интервјуа за посао, великог састанка или предлога за истраживање.

Свакодневне фрустрације: 
Неке теорије о сновима сугеришу да вам помажу да обрадите свакодневна искуства. Када се суочите са нечим што представља претњу или вас спречава да постигнете циљеве - било шта, од несигурности на радном месту до проблема у вези до потешкоћа у доношењу одлука - можда ћете се осећати фрустрирано или под стресом. То, заузврат, може продрети у ваше снове. Ова идеја је подржана истраживањем из 2017. Поуздани извор који повезује негативне снове који се понављају са незадовољеним психолошким потребама.

Група од 200 одраслих ученика је замољена да процени да ли су њихове психолошке потребе задовољене или незадовољене.

Ове потребе су укључивале:

  • аутономију, или потребу да се осећате као да имате бар неку контролу над својим животом
  • компетентност или потреба да имате значајан утицај на ваш живот
  • сродство, или потреба да се бринемо и бринемо о другима
  • Затим су описали сан који су најчешће сањали који се понављао. Истраживачи су их замолили да оцене колико је сан био позитиван или негативан, користећи изразе као што су „нада“, „узбудљиво“, „тужно“ или „фрустрирајуће“.

Они који су пријавили више незадовољених потреба су имали тенденцију да пријављују негативне теме снова и описују своје снове негативним емоцијама. Понављајући снови такође могу одражавати више свакодневних унутрашњих сукоба. Можда се борите са важном одлуком или се осећате несигурно у вези са недавном одлуком коју сте донели. Ако се суочите са тим, можда ћете доживети понављајуће снове да сте изгубљени, да сте пали на тесту или на други начин направили грешку.

Постоји ли начин да их зауставимо?

Ако вас ружан сан узнемири први пут када га имате, ако га имате више пута, вероватно вам неће бити боље. Не можете увек директно да контролишете садржај снова, али је често могуће предузети индиректније мере радећи на решавању проблема који изазивају стрес у вашем животу. Без обзира са каквим изазовима сте се суочили - од неиспуњених потреба за стресом на послу  - терапеут може понудити смернице о стратегијама самопомоћи и савете за продуктивно управљање невољом. Тако да је најбољи савет уколико нисте у могућности сами да направите позитивне промене у свом животу, да у том случају нађете терапеута који може да стави тачку на ваше понављајуће снове. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas