Oglas
· · Komentari: 0

Da li imate snove koji se iznova PONAVLJAJU? Ovo treba da promenite u vašem životu

Snovi ponekad mogu postati prilično čudni. Kada se probudite iz nekog posebno bizarnog ili živopisnog, možda ćete osetiti olakšanje što je to bio samo san, onaj koji nikada više nećete morati da doživite.

1650031926_fantasy-gbface74e7_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Neki snovi se vraćaju ne samo jednom, već iznova i iznova.Ako imate ponavljajuće snove, možda ćete se zapitati šta oni znače i da li vaš mozak pokušava nešto da vam kaže.

Prolčitajte još: Sutra je LAZAREVA SUBOTA: Posebni običaji su vezani za najradosniji praznik i donose sreću, obavezno uradite OVU stvar

Redovno imati isti san može čak početi da vas stresira ili otežava dobar san. Zašto se ovi snovi dešavaju? Da li je moguće da ih se otarasimo? Imaju li neko značajno značenje? Iako verovatno nećete doživeti isti san kao neko drugi, neke teme snova ostaju prilično dosledne od osobe do osobe.

Možda ovi snovi nisu uvek zastrašujući, ali je veća verovatnoća da će biti neka negativna ili stresna iskustva nego pozitivna. Najčešće prijavljene teme uključuju:

  • leteći
  • padajući
  • gonjen ili napadnut
  • biti goli
  • zaglavi ili zaglavi negde
  • vraćajući se u školu
  • gubljenje zuba
  • izgubite sposobnost govora
  • nedostaje test
  • kasno javljanje za prvi dan ili važnu priliku
  • usporeno kretanje ili nemogućnost trčanja
  • sudara ili gubitka kontrole nad vozilom

Vaši snovi možda neće biti potpuno identični svaki put.

Da li oni zaista nešto znače?

U fikciji, posebno u žanrovima fantastike, snovi koji se ponavljaju često sugerišu da lik ima natprirodne moći, sposobnost da vidi budućnost ili druge posebne talente. Naučno istraživanje nije pronašlo nijedan dokaz koji bi sugerisao da snovi koji se ponavljaju imaju bilo kakvo duboko ili značajno značenje osim izlaganja potencijalnih područja stresa u vašem životu. 

Šta bi ih moglo objasniti?

Stručnjaci veruju da snovi koji se ponavljaju uglavnom odražavaju važne teme u vašem životu, uključujući:

  • nezadovoljene potrebe
  • oblasti frustracije
  • pitanja iz prošlosti kojima se niste bavili

Verovatno ste imali neku varijantu sna „zaboravljajući završni ispit ili istraživački rad“. Iako je vrlo stvaran stres vezan za završne ispite i istraživačke radove možda u početku pokrenuo ovaj san, lako se može ponovo pojaviti kasnije u životu, dugo nakon diplomiranja. Pošto se ovaj san najverovatnije odnosi na vašu želju da uspete i brige o neuspehu, možda ćete imati ovaj san kad god se suočite sa događajem koji izaziva slična osećanja. Ovo može biti događaj poput intervjua za posao, velikog sastanka ili predloga za istraživanje.

Svakodnevne frustracije: 
Neke teorije o snovima sugerišu da vam pomažu da obradite svakodnevna iskustva. Kada se suočite sa nečim što predstavlja pretnju ili vas sprečava da postignete ciljeve - bilo šta, od nesigurnosti na radnom mestu do problema u vezi do poteškoća u donošenju odluka - možda ćete se osećati frustrirano ili pod stresom. To, zauzvrat, može prodreti u vaše snove. Ova ideja je podržana istraživanjem iz 2017. Pouzdani izvor koji povezuje negativne snove koji se ponavljaju sa nezadovoljenim psihološkim potrebama.

Grupa od 200 odraslih učenika je zamoljena da proceni da li su njihove psihološke potrebe zadovoljene ili nezadovoljene.

Ove potrebe su uključivale:

  • autonomiju, ili potrebu da se osećate kao da imate bar neku kontrolu nad svojim životom
  • kompetentnost ili potreba da imate značajan uticaj na vaš život
  • srodstvo, ili potreba da se brinemo i brinemo o drugima
  • Zatim su opisali san koji su najčešće sanjali koji se ponavljao. Istraživači su ih zamolili da ocene koliko je san bio pozitivan ili negativan, koristeći izraze kao što su „nada“, „uzbudljivo“, „tužno“ ili „frustrirajuće“.

Oni koji su prijavili više nezadovoljenih potreba su imali tendenciju da prijavljuju negativne teme snova i opisuju svoje snove negativnim emocijama. Ponavljajući snovi takođe mogu odražavati više svakodnevnih unutrašnjih sukoba. Možda se borite sa važnom odlukom ili se osećate nesigurno u vezi sa nedavnom odlukom koju ste doneli. Ako se suočite sa tim, možda ćete doživeti ponavljajuće snove da ste izgubljeni, da ste pali na testu ili na drugi način napravili grešku.

Postoji li način da ih zaustavimo?

Ako vas ružan san uznemiri prvi put kada ga imate, ako ga imate više puta, verovatno vam neće biti bolje. Ne možete uvek direktno da kontrolišete sadržaj snova, ali je često moguće preduzeti indirektnije mere radeći na rešavanju problema koji izazivaju stres u vašem životu. Bez obzira sa kakvim izazovima ste se suočili - od neispunjenih potreba za stresom na poslu  - terapeut može ponuditi smernice o strategijama samopomoći i savete za produktivno upravljanje nevoljom. Tako da je najbolji savet ukoliko niste u mogućnosti sami da napravite pozitivne promene u svom životu, da u tom slučaju nađete terapeuta koji može da stavi tačku na vaše ponavljajuće snove. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas