Није тајна да је редовно конзумирање хране са антиинфламаторним дејством једна од најбољих ствари које можете учинити за своје здравље.
То је зато што таква храна помаже у управљању хроничном упалом, фактором који доприноси многим хроничним болестима. Наравно, све воц́е је на листи, јер је природно богато једињењима која смирују упале, али постоји једно воц́е које надмашује остале.
Најбоље воц́е са антиинфламаторним дејством
Према речима дијететичара најмоц́није воц́е са антиинфламаторним дејством је дивља боровница. То је због њиховог изузетно високог садржаја антиоксиданата, који су кључни за борбу против упале.
- Дивље боровнице су пуне антиоксиданата попут антоцијанина, флавонола, витамина Ц и фенолних киселина. Ове супстанце штите здраве ц́елије неутрализацијом слободних радикала, односно нестабилних молекула који оштец́ују ДНК, протеине и ц́елијске мембране - каже дијететичар Мариса Карп за Реал Симпле.
Ово је кључно јер се слободни радикали могу акумулирати, изазивајуц́и упалу и повец́авајуц́и ризик од хроничних стања.
- Антиоксиданти помажу у заустављању ове ланчане реакције, смањујуц́и оксидативни стрес, смирујуц́и упалу и одржавајуц́и наше ц́елије здравим током времена. Поред антиоксиданата, дивље боровнице су пуне хранљивих материја попут влакана, витамина и минерала који помажу у смањењу упале.
Дивље боровнице такође обезбеђују витамин К и манган. Витамин К игра улогу у смиривању упале, док манган подржава антиоксидативне ензиме који држе упалу под контролом.