Oglas
· · Komentari: 0

KAKO PRAVILNO OPRATI BOROVNICE: Samo ovako oprane su zdrave za upotrebu

Danas je vrlo teško naći povrće i voće koje nije tretirano raznim pesticidima, fungicidima i insekticidima kako bi bilo otpornije, veće, lepšeg izgleda, dužeg trajanja

1711093480_shutterstock_2180171403.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Za razliku od banane ili čak agruma, borovnice nemaju koru koja bi ih zaštitila. Potpuno su izložene opasnostima uzgoja, berbe, otpreme i skladištenja.

- Bobičasto voće mora obavezno da se opere kako biste uklonili sve nečistoće, bakterije ili ostatke koji se mogu nalaziti na površini bobica od uzgoja, berbem transsporta... -  kaže portal Real Simple Meredith Melendez, agentkinja za poljoprivredu i prirodne resurse Amerike.

Melendez kaže da se bez obzira na to da li su borovnice organske, s pijace, kupljene u prodavnici ili od komšije, uvek moraju prati na isti način.

Borovnice ne treba prati čim se donesu kući. Treba ih oprati neposredno pre jela. Međutim, kada borovnice donesete kući, pregledajte ih i bacite sve bobice koje su trule.

- To se radi kako bi se sprečilo širenje truleža na ostale bobice. Ako ne nameravate odmah da ih jedete,  stavite ih u frižider. Preporučujemo pranje proizvoda neposredno pre jela, jer ako ih operete i stavite u frižider to im može skratiti rok trajanja zbog povećanog nivoa vlage - objašnjava Melendez.

- Bobičasto voće treba nežno oprati pod hladnom vodom, lagano mešajući ručno bobice kako bi voda mogla da proteče sa svih strana. Ako koristite cediljku, premeštajte bobice rukama onoliko dugo koliko je potrebno da ih potpuno operete - dodaje ona.

Nakon što ste dobro oprali bobice, osušite ih krpom ili papirnim ubrusom. Onda su spremne za jelo.

(Alo)

Bonus video: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas