Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ових 7 ОСОБИНА потврђују да сте ЕМОЦИОНАЛНО ЗРЕЛА ОСОБА: Сазнајте јесу ли ваше карактерне црте на листи

Бити емоционално зрели значи да смо у стању да контролишемо своје емоције и да на њих одговоримо адекватно за одређену ситуацију. То је такође способност да дефинишете сопствене потребе и жеље. Емоционална зрелост је изузетно важна за функционисање у друштву, јер вам омогућава да се прилагодите правилима која у њему владају и пронађете право место и улогу за себе.

1697377450_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Обично се ова зрелост очекује од одраслих јер би требало да буду у стању да контролишу емоције. У међувремену, старост и зрелост не морају да иду руку под руку. Уместо тога, то је ефекат стицања искуства и рада на себи и својим емоцијама, учење препознавања емоција код других. Много зависи од детињства, васпитања и уоченог понашања родитеља или старатеља. Ако су нечије емоције игнорисане, исмејане или чак одбачене, то може утицати на начин на који људи перципирају и изражавају своје емоције у одраслом добу.

Седам понашања која показују да постајете емоционално зрели:

Преузимате одговорност за своје емоције

Емоционално зрела особа не пребацује одговорност за своје речи или поступке на друге. Они прихватају своје грешке, знајући да свака акција има последице. Не криви друге за то како се тренутно осећају и не очекују да ће неко решити проблеме уместо њих.

Видите потребе других људи

Емоционално зрела особа себе не сматра центром света који заслужује сву пажњу. Они су емпатични, пажљиви и могу да виде проблеме и потребе других. Истовремено, постављају јасне границе како би се заштитили од преоптерећења туђим животом.

Раскидају везе које су штетне за њих

Једно од обележја емоционалне зрелости је брига о себи. Емотивно зрела особа разуме да не мора да буде заглављена у токсичној вези која нарушава мир и здравље сваког дана и оставља за собом невидљиве ожиљке. Она је у стању да затражи помоћ да излечи везу када постоји шанса, или је прекине када је штетна и боли.

Комуницира на прави начин

Емоционално зрела особа јасно комуницира и слуша шта други имају да саопште. Може јасно да дефинише шта му је потребно без очекивања да неко погоди шта се дешава.

Уче на грешкама

Не постоје људи који не греше, и нема људи који бар једном не доживе горчину неуспеха. И у томе нема ништа страшно, јер свака таква ситуација је драгоцено искуство и учи нас како да избегнемо исте грешке у будућности. Емоционално зрела особа доноси праве закључке и уме да их спроведе. Они такође опраштају себи грешке како би могли да наставе без непотребног емоционалног пртљага.

Прихватају подршку

У животу није увек неопходно да се сами суочавате са свим изазовима или проблемима. Емоционално зрела особа може јасно дефинисати своје потребе и, када је потребно, тражити подршку. Истовремено, заузврат, спремна је да пружи сличну подршку када је неком другом потребна.

Прихвата оно што јесте

Не морате бити савршени да бисте били срећни, а емоционално зрела особа то добро зна. Иначе, свесна је својих предности и мана, не поставља себи нереалне циљеве, прихвата ко јесте. Она слуша своје потребе и настоји да им изађе у сусрет.

Емоционална зрелост се може успоставити у различито доба код различитих људи као резултат различитих искустава. Људи који су пореметили овај процес могу имати проблема са функционисањем у друштву и стварањем дугих и здравих веза. Ако имате осећај да није све како би требало да буде, време је да радите на побољшању ситуације. Ако у једном тренутку схватите да сте негде запели и да не можете самостално да решите проблем, подршка терапеута или психолога биће од непроцењиве вредности. И да, то није срамота. Нисте луди ако затражите помоћ и кренете на психотерапије.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas