Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ

Према народним веровањима, данас ове две ствари никако не смете да урадите, а можда управо САДА ГРЕШИТЕ

Људи се на тај дан поздрављају са: "Христос васкрсе – Ваистину васкрсе", и он се употребљава у току целе наредне седмице

1619683779_Depositphotos_245640174_xl-2015.jpg
Oglas

Данас је највећи хришћански празник јер се на тај велики дан испунило очекивање и жеља свих праведника. Васкрс се још зове и Пасха која означава прелазак са Христом из смрти у живот, са земље у вечни небески живот. Сутра се иде у цркву и куца јајима, али се одређене ствари не раде.

Пасха га зову по угледу на старозаветни празник који су Јевреји светковали у пролеће, у спомен чудесног ослобођења из египатског ропства. Пошто је Христово васкрсење било у недељу, тога дана ће се хришћани сећати и славити своје ослобођење од греха и смрти.

Прочитајте још:

ЦРВЕНА боја без трунке ХЕМИЈЕ: 4 кашике млевене паприке и сок од вишње учиниће ЧУДО!

Како да уз помоћ КУПУСА и СОДЕ добијете краљевску боју јаја: Без трунке хемије, резултати су ФАНТАСТИЧНИ (ВИДЕО)

Када се фарбају јаја
​Верници фарбају јаја на Велики четвртак или петак и шарају их, неко помоћу воска, лампе и пера, разним травкама, па чак и четкицом и бојама.

Једно јаје обавезно мора да буде црвене боје као симбол живота, а његова црвена боја симболише жељу за здрављем и напретком.

Првим црвеним ускршњим јајетом верници би се омрсили на дан Васкрса и тиме окончали седмонедељни пост. Најбоље је да остала јаја буду разних боја јер симболизују љубав и срећу. Сва остала јаја дарују се рођацима и пријатељима.

На тај дан домаћица рано буди укућане да се умију водом, а потом се одлази у цркву, на јутрење и Васкршњу литургију. У цркву се носе јаја, од којих се један део даје цркви, а други после богослужења комшијама, пријатељима, рођацима, пред црквом…

Људи се на тај дан поздрављају са: "Христос васкрсе – Ваистину васкрсе", и он се употребљава у току целе наредне седмице.

Гозба је на тај начин богатија него иначе, па се на сто износе укусне чорбе од поврћа или јагњетине, јагњеће печење и разна јела од меса, сармице од зеља, салате од куваних јаја, млади лук, ротквице, зелена салата. Цвеће које тог дана украшава кућу су зумбули, нарциси, лале…

Избегните ОВЕ ДВЕ ствари

Има, међутим, у народној традицији и веровања према којима би на овај велики празник обавезно требало избећи две ствари.

Наиме, верује се да никако на овај велики празник не треба – касно да се устаје и касно леже… Веровало се, наиме, да то доноси "застој у напретку".

Дакле, ако неко још спава или планира вечерас да остане дуго у изласку, ипак нека размисли о овом народном веровању...када се пробуди.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas