· · Komentari: 0
FARBANJE JAJA

CRVENA boja bez trunke HEMIJE: 4 kašike mlevene paprike i sok od višnje učiniće ČUDO!

Jaja su jedan od simbola proleća jer s Uskrsom dolazi toplije vreme i buđenje prirode iz zimskog sna.

1618298205_jaja.JPG
Foto: Printscreen Youtube/ SOS Kuhinja/Kitchen

Jaja se obično smatraju zdravom hranom, ako ih jedete u umerenim količinama jer je belance izuzetno bogato proteinima.

Povodom Uskrsa, donosimo savete kako ih pravilno skuvati i obojiti prirodnim bojama.

1. Lukovina

Najstariji način bojenja jaja u crvenu boju. Sve što treba da uradite jeste da šerpu napunite ljuskama crnog luka, dodate vodu (dve litre na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta.

Skuvajte jaja u ovoj vodi na uobičajen način - kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi, a potom sklonite sa vatre i ostavite jaja da se u lukovini potpuno ohlade. Ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon.

Kako da uz pomoć KUPUSA i SODE dobijete kraljevsku boju jaja: Bez trunke hemije, rezultati su FANTASTIČNI (VIDEO)

Ako želite da vaša crvena jaja imaju najlepše prirodne šare, prethodno ih ukrasite travčicama i umotajte u tanke hulahopke.

Prirodna crvena
Jaja u ovim bojama možete dobiti dužim ili kraćim umakanjem jaja usok od brusnice ili šipka,smrznute, mlevene maline, u soku trešnje ili višnje ili pomoću kompota od višnje

2. Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

3. Cvekla

Evo načina da iskoristite i sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

4. Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

Ispravan postupak kuvanja

Neki uskršnja jaja kuvaju petnaest minuta, drugi pola sata, jedni se zaklinju u potpuno sveža jaja koja su pre nekoliko minuta doneli iz kokošinjca, drugi preferiraju kupovna, a postoje i oni koji jaja sa zelenim rubom oko žumanceta ne žele da jedu.

Šta je istina?

Jaja ne bi trebala da budu prestara, no ako su suviše sveža, teže ćete ih oljuštiti. Ako ne želite da trošite previše vremena na ljuštenje, izaberite jaja koja su stara najmanje 7 dana.

                         PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.