Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 ПОЗИТИВНИХ ЕФЕКАТА САЊАРЕЊА: "Глава у облацима" није губљење времена већ одличан алат за ментално здравље

Следећи пут када ухватите себе како сањарите, немојте да се прекоревате јер сте расејани већ пустите свој ум да лута

1685020532_shutterstock_2029976672-sanjarenje.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Сигурно вам се током одрастања на часовима у школи дешавало да сањарите. Ухватили бисте себе како гледате кроз прозор са мислима које су хиљадама километера далеко од четири зида учионице. Наравно, наставницима се то никако није допадало, а сигурно ни сада не одабравају сањарење на часовима. А чињеница је да сви сањаримо – научници процењују да у овом стању проводимо од 30 до 50 одсто времена.

Шта је сањарење?

Сањарење је стање када се у мислима препуштамо машти док смо будни. То су тренуци када се наша пажња измешта са садашњег тренутка и усмерава на пределе ума који нису повезани са тренутним околностима. Супротно ономе што су нас можда учили, сањарење о пријатним стварима далеко је од бескорисног. Ови дневни снови су усмерени на оно што је особи у том тренутку важно и најчешће се дешавају када нам је досадно или радимо неке репетативне радње. Маштање нам омогућава да доживимо емоције, стања и околности које иначе не бисмо доживели.

Сањарење смањује стрес и анксиозност

Када искључимо буку спољашњег света, дозвољавамо мислима да слободно теку. Ово подстиче ментално опуштање и истраживање. Када наше мисли слободно лутају, налазимо се у ономе што се зове стање алфа таласа. Када смо у алфа зони, мирни смо и не размишљамо ни о чему што је изнуђено.
Паузе за сањарење нису само забава; оне су нам неопходне. Наш мозак не може непрекидно да одржава фокус и продуктивност. Добро здравље мозга захтева редовне периоде опуштања.
Након дугог дана на послу пустите да ваш ум одлебди ка нечему потпуно неповезаном и пријатном. Ово би вам могло помоћи да заборавите и дистанцирате се од забрињавајућих околности. То је још један алат у вашем комплету за ментално здравље и за избегавање стреса и анксиозности. Ако осећате да постајете све забринутији и оптерећенији предлажемо вам неколико корака који ће вас безбедно одвести на паузу у свет маште.

Скрените свој поглед са онога што радите – са стола, са екрана..
Направите 10 дубоких удаха и издаха.
Усмерите своју пажњу на неку своју жељу, циљ или омиљнеу активност. Можда желите да купите нов аутомобиле. Размислите коју боју бисте изабрали, какав је осећај када седнете у седиште и стартујете мотор.

Сањарење олакшава решавање проблема

Сањари нису само бегунци од реалности. Ако дозволимо својим мислима да лутају – то стање нас ревитализује. Након тога можемо да се посветимо теми или проблему освежени и умирени.
Осим што имамо нову перспективу, чини се да сањарење делује боље од покушаја да се решење пронађе на силу. Чини се да овај когнитивни процес води ка новим идејама.
Интензиван и дугорочан фокус на проблем нам временом заправо омета расуђивање и зато је важно да повремено пустимо мисли да се прошетају по пропланку или пливају у тиркизном мору. Сањарење омогућава нашем уму да направи везе које фокусиране и напете мисли нису уочиле.

Сањарење користи различите делове мозга

Дечји умови непрестамо лутају. Испоставило се да је „глава у облацима“, како неки људи описују сањарење, више од обичне забаве или губљења времена.
Оно што се дешава у мозгу док сањаримо прилично је софистицирано. Док ум лута, користимо различите аспекте свог мозга. У тим тренуцима активиране су све фунције мозга – и оне задужене за решавање проблема и оне креативне.
Док активирамо ове различите области мозга, приступамо информацијама које су раније можда биле ван домашаја или неактивне.

Сањарење помаже да постигнемо циљеве

Како нам мисли које лутају могу помоћи да постигнемо своје циљеве? Ове залутале мисли јесу неусмерене, али нова истраживања откривају да су често мотивисана нашим циљевима (МцМиллан РЛ, Кауфман СБ, Сингер ЈЛ. Оде то поситиве цонструцтиве даyдреаминг. Фронт Псyцхол. 2013).
Активна имагинација и визуелизације користе управо нашу способност да сањаримо како би се ресурси особе усмерили ка остварењу циљева. Спортисти то раде пред наступ, као и извођачи, предавачи, говорници...
Док би сањарење засновано на фантазији, попут претварања у суперхероја, могло на крају да нас разочара или фрустрира јер је превише натегнуто, структурирано сањарење може да нас мотивише јер је реално.
Замишљање или сањарење о једном од својих циљева из стварног живота је пријатно. Позива нас да размислимо о корацима које бисмо предузели, начинима да останемо мотивисани и како да превазиђемо препреке.

Сањарење проширује вашу креативност

Истраживања су показала да је сањарење повезано са вишим нивоима креативности. Беспоштедно трошење енергије на решавање проблема понекада једноставно не води до решења. Направите паузу! Ум ће и даље наставити да инкубира и обрађује проблем.
Бијанка Родригез, лиценцирани брачни и породични терапеут каже: „Зато већина нас има АХА тренутке док радимо свакодневне ствари као што је прање судова када не морамо превише да се фокусирамо на задатак што нам омогућава простор у психи за примање и откривање нових информација.”

Када ум не мора да се креће по уском колосеку, он реорганизује све ситнице информација и формира нове и неочекиване везе.
Сањарење је као вежба истезања за ваш ум – покреће креативне сокове а не замара.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas