· · Коментари: 0

Пет начина да ПРОНАЂЕТЕ СВОЈУ СТРАСТ: Да ли сте некада посматрали људе који уживају у ономе што раде и потајно им завидели?

''Све што вам узбурка крв вероватно је вредно труда''

1685801088_shutterstock_211840342-entuzijauzam.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Да ли сте можда једни од оних који с тешком муком ујутро устају из кревета, знајући да их чека дуг радни дан на послу који не воле? Да ли сте некада посматрали људе који уживају у ономе што раде и потајно им завидели? А да ли, можда, верујете да су они међу „благословеном неколицином“, само захваљујући томе што су успели да пронађу неописиву страст према одређеном занимању?

У својој каријери се често сусрећем са људима који сматрају да с њима нешто није у реду јер нису успели да пронађу своје идеално занимање. Пошто се мантра као што је „следи своју страст“ тако често користи да опише зашто је важно живети живот по својим мерилима, они се осећају изгубљеним, јер такву страст још нису пронашли.

Разлог за то што многи људи никад не пронађу занимање које их испуњава је и тај што је образовни систем већине земаља света такав да ограничава младе људе на врло уске специјализације, за које касније искуствено открију да нису ни изблиза онакве каквим су их замишљали током чисто теоријских студија. Онда нешто за шта су мислили да је њихова страст постане њихова највећа ноћна мора, јер уверени у то да “морају” радити оно за шта су се школовали, проводе године на послу који не воле и који их не испуњава.

Ипак, откривање истинског интересовања које страствено волите није тако тешко као што на први поглед делује и не постоји старосна граница за његов проналазак. Ово су поједини начини да у томе успете:

Поставите себи три једноставна питања

Понекад је довољно издвојити мало времена за себе, истински размислити о сопственом животу, записати снове за које сте раније мислили да су вам недостижни, па да се полако искристалишу ствари које су вам заиста важне. За почетак, размислите о томе која активност вас никад не умара, на коју тему бисте могли да прочитате и стотину књига, а да вам не досади, шта бисте могли да радите, чак и ако не бисте били плаћени или шта бисте радили кад бисте преко ноћи добили огромно наследство захваљујући ком више не бисте егзистенцијално зависили од било ког посла. Слободно запишите чак и ствари као што су “прегледање рецепата на интернету”, “дружење с вољеном особом”, “излежавање на егзотичној плажи”, “пецање”… Све те ствари могу да вам послуже да сазнате шта је оно у чему заиста уживате и како бисте хобије и доколицу могли да претворите у свој бизнис или да једноставно више уживате у животу. Овде можете пронаћи још нека питања која вам могу помоћи у томе да преокренете свој живот.

Пронађите ствари у којима сте просечни

Лако је помислити да само људи који су врхунски у својој струци живе своју страст. Ипак, то није увек тако. Можда постоји више ствари које с радошћу радите, али у којима нисте изванредни. А кад бисте радили на томе да неке од њих спојите у једну јединствену комбинацију, можда бисте могли да откријете своју страст. Приметићете да многи врхунски спортисти радо практикују тренирање и других дисциплина осим оне којом се професионално баве, јер их оне на одређени начин надопуњују. Одличан пример је и Стеве Јобс, који свакако није био најбољи ИТ стручњак на свету, ни најбољи продавац, ни најбољи дизајнер и најбољи ЦЕО, али је био јединствен спој свих тих ствари, који су га учинили једним од највећих лидера новог доба.

Искористите моћ визуализације

Замислите себе како устајете рано, искачете из кревета узбуђени због одласка на посао. Брзо се облачите и пуни сте ентузијазма због дана који је пред вама. Сунце обасјава вашу собу, док се ви с радошћу припремате за свој радни дан. Како би тај радни дан изгледао? Шта бисте видели, чули и осетили на таквом послу? Какву одећу бисте носили? Како бисте били расположени након повратка с таквог посла? Замислите до детаља радни дан на послу који вас узбуђује и који бисте можда радили, чак и кад не бисте били плаћени за њега. Може вам помоћи и поглед у будућност. Замислите да сте врло стари и да сумирате своја животна постигнућа и успехе. Шта бисте тада волели да мислите о својој каријери? Шта је то што би с радошћу радили деценијама, све док вас тело, ум и душа носе? То је ваша истинска страст.

Страст можете изградити

Поједини још у раној младости препознају да им одређено интересовање, хоби, предмет у школи, греје срце више од било ког другог. Они одмах знају да је то нешто чим желе у животу да се баве и са срећом проводе свој радни век. Међутим, за неке то није тако једноставно, а мантра “следи своју страст” код њих може да пробуди ограничавајуће уверење да никада неће пронаћи занимање које их испуњава.
 
То су показали и резултати новог истраживања психолога Станфорд универзитета Паула О’Кеефа, Царол Дwецк и Грегорyја Wалтона. Испоставило се да они који верују да се људи рађају са склоностима према неким занимањима или да их једноставно проналазе током живота, заправо ограничавају сами себе на путу откривања истинске страсти која их покреће. Њихова порука је следећа: уместо да „тражите своју страст“, ви заправо треба да је развијате.
 
Рецимо, сваког дана проведите 20 минута размишљајући о стварима које су у последње време окупирале вашу пажњу више од било које друге, о приликама које сте можда спазили. Ваша права страст није нешто што ћете пронаћи преко ноћи, него оно што ћете освестити ако пажљиво ослушкујете себе и своје срце.

Све ово не важи само за ваш посао

Чувени писац и новинар Хунтер С. Тхомпсон једном је рекао: ''Све што вам узбурка крв вероватно је вредно труда''.
 
Све и да не намеравате да мењате занимање и отиснете се у авантуру тражења другог посла, постоји начин да испуните своју страст и уживате у сваком дану свог живота. Хобији су дивна ствар која ће вам донети много радости у живот и можда пробудити нова интересовања која раније нисте имали.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.