Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО ДА ОСТАНЕТЕ МИРНИ УСРЕД ОЛУЈЕ? Сазнајте шта да урадите када вас неко увуче у сопствену драму

Сазнајте како да останете уземљени када је свуда око вас туђа драма

1685021279_shutterstock_556500076-mirna-glava.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Клинички психолог Скот Лајонс представља неколико практичних корака који нам могу помоћи да се уземљимо и умиримо када се налазимо усред драматичних околности.
Сви који су се затекли у околностима у којима су тензије повишене, догађаји хаотични и емотиван набој висок знају да овакво искуство може да буде јако изазовно. Можда сте у таквој ситуацији имали утисак да губите тло под ногама или да се просторија око вас заврти. Могуће је да сте осетили и да вам понестаје ваздуха или трнце који пролазе целим телом као и општу слабост. Туђа драма у којој сте се затекли делује и на ваше мисаоне процесе, на емоције али и на тело - можете постати дезоријентисани, збуњени и одвојени од себе.

Без обзира на то колико сте снажни и имате јасне границе – сила олује у којој сте се затекли вас може померити из центра.
Сазнајте шта можете да учините како бисте остали мирни и уземљени чак и када се налазите у ковитлацу туђе драме.

Идентификујте праву природу драме
Када препознате да сте увучени у нечији вихор – идентификујте околности и назовите их њиховим правим именом. Можете себи да кажете: „Ово је њихова драма“, а затим се подсетите зашто се то дешава и које изборе имате.
Скот Лајонс објашњава да нас понекада људи увлаче у своје драме као једини начин да осете повезаност са нама. Ми имамо избор да се не повезујемо на тај начин.
Такође, олуја којом смо захваћени може да буде нечија непрерађена траума која се тренутно излива на нас. Опет је на нама избор да се измакнемо корак уназад, јер ако дозволимо да нас туђи непрерађени садржаји преплаве и будемо увучени у њих нећемо моћи ни да их разумемо.

Останите присутни и повежите се са садашњим тренутком
Када сте заробљени у драмском вртлогу, може да вам буде тешко да се фокусирате на оно што се догађа у садашњем тренутку.

Вратите се у садашњи тренутак и своје тело тако што ћете направити 10 дубоких удиасаја и издисаја. Осетите топлоту док ваздух улази и излази кроз ноздрве. Само пажњу усмерите на свој дах. Сада нагомилајте пљувачку у устима и освестите како се креће кроз уста и грло.
Отворите лагано очи и осврните се око себе – наведите 5 боја које видите.
Ослушните око себе – идентификујте 5 ствари које можете да чујете.

Уземљите се
Када се нађемо у вртлогу туђе драме тешко нам је да пронађемо сопствену физичку и емоционалну тачку ослонца. У тим тренуцима главни задатак треба да нам буде да повратимо стабилност и да се усидримо и уземљимо.

Ставите ноге на под. Чврсто гурајте стопала о под и освестите како вас тло подржава.
Спустите руке на земљу или на неку чврсту површину. Осетите како се ваши мишићи активирају док рукама притискате земљу.
Ставите руке на врх главе и нежно притскајте ту тачку – осетите како вас гравитација повлачи од врха главе кроз кичму, карлицу и ноге ка земљи.
Сада поново преиспитајте ситуацију у којој сте се нашли и размотрите да ли имате другачији осећај или другачије виђење околности.

Вратите се себи
Када се уземљите, усмерите пажњу ка себи. Туђа драма и њен интензитет нам често скрену пажњу са сопственог тела, наших емоција и реакција. У тим тренуцима је важно да се вратимо себи и осетимо како се заправо ми осећамо у том тренутку.

Усмерите фокус на себе и обратите пажњу на то како се ви осећате.
Сада обратите пажњу на оно шта је вама потребно у овом тренутку и како можете то да добијете.

Останите фокусирани на оно што је стварно
Када се нађемо усред туђе драме и олује може нам деловати да више не знамо шта је стварно, а шта није. Немамо праву слику реалности и јако је важно да током те олује не доносимо никакве закључке и да не просуђујемо.
Фокусирајте се на оно за шта поуздано знате да је истина: небо је плаво, трава је зелена, планета је округла...
Останите при чињеницама које су апсолутне и нису отворене за тумачење.

Отресите драму са себе
Све што је туђа драма активирала се преноси на околину и трагови те драме и набоја могу остати у нама и када сама олуја прође.
Важно је да код себе и идентификујемо остатке тих емотивних набоја, а затим и да их се ослободимо кроз неке активности. То могу бити различити ритуали чишћења или боравак у природи.
Можете и дословно спрат иса себе остатке туђе драме прањем руку или туширањем.
Ефикасна може да буде и афирмација: “Оно што је моје, моје је – оно што је твоје, твоје је.” Док понављате ову афирмацију једну руку ставите на срце а другу испружите испред себе са дланом окренутим ка споља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas