Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

9 НАВИКА БОГАТИХ ЉУДИ КОЈЕ СВИ ТРЕБА ДА ЗНАМО: Једна посебно може да нам преокрене живот, а да нисмо ни свесни

„Новац је само оруђе. Одвешц́е вас где год пожелите, али вас нец́е заменити као возача.” - Аин Ранд

1682335438_profimedia-0684983671-BOGATASI-NASLOVNA.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Можда сте се запитали како богати људи постају богати, а да не улазе у сумњиве послове, верујте нам, нисте сами, о томе буквално сви понекад размишљају.

Морате научити тајне богатих људи јер ће вас управо оне водити на вашем финансијском путу до великог богатства. Ови савети нису лаки савети на које сте навикли, нити их је лако применити. Многи од њих захтевају дисциплину и доследност. Новац је тешко неухватљив, и зато га морате мудро користити када га поседујете, да бисте изградили богатство.

У овом чланку ц́емо истражити 9 новчаних навика богатих људи које морате копирати да бисте изградили велико богатство.

1. Креирају финансијске циљеве

Једна од главних навика богатих људи је стварање финансијских циљева. Постављање циљева је основа за успех. Он мења структуру вашег мозга тако да опажате и понашате се на начин који ц́е вам омогуц́ити да постигнете те циљеве. Ваше финансије су циљеви или прекретнице које желите да ваш новац покрије у одређено време. Богати људи имају ове циљеве које су сами себи поставили и ти циљеви не морају нужно бити везани само за куповину.

Могли би да се натерају да зараде одређену суму новца или да постану милионери у одређеној доби. Запамтите да постављање циљева мења структуру вашег мозга тако да се природно понашате на начин који ц́е вам омогуц́ити да постигнете те циљеве. Креирајте свој финансијски циљ према томе како очекујете да видите себе за два месеца или две године, у зависности од тога да ли је ваш циљ краткорочни или дугорочни.

2. Они су дисциплиновани

Богати људи су по навици дисциплиновани. У њима ц́ете пронац́и особине дисциплине чак и у стварима које се не доносе на новац. Богати људи који су своје богатство изградили искреним напорним радом веома су принципијални и дисциплиновани. Финансијска дисциплина се односи на то колико добро можете да ускладите своју потрошњу и уштедите на плановима које сте поставили да бисте постигли своје монетарне циљеве. Ово такође иде у складу са постављањем циљева.

Без дисциплине ово би могла да буде борба са не баш тако добрим крајем. Бити дисциплинован у овом контексту је игнорисање привременог задовољства ради дугорочног задовољства. Позната је једна прича о човеку који је на друштвеним мрежама освојио иПхоне XС на такмичењу које је у то време било велика ствар. Али одлучио је да прода иПхоне и уложи новац у свој бизнис јер по његовим речима „Нисам могао приуштити иПхоне XС у то време, па сам одлучио да га продам и уложим новац у свој посао и зарадим три пута од тог новца .”

3. Избегавају дугове

Дуг вас спречава да се обогатите јер вас спречава да пронађете новац за улагање и штедњу за пензију. Морате избегавати дугове као кугу. Дуг је највец́а препрека за изградњу и гомилање богатства. Боље је уштедети за нешто што желите, него изабрати дуг. Понекад се такође морате одрец́и нечега из свог животног стила сада да бисте касније живели боље. Живите као нико други да бисте касније могли да живите и дајете као нико други.

Ако сте у дуговима, седите и запитајте се: Чега сам спреман да привремено одрекнем да бих престао да будем у дуговима? То може бити жртва, али је то за вас најбоље решење у том тренутку. Живите у оквиру својих могуц́ности и будите дисциплиновани. Главна је навика богатих људи да не буду дужници.

4. Не покушавају да држе корак са Кардашијанима

Ово је још једна главна навика богатих људи. Држати корак са Карашијанима, је начин на који се већина људи тако пореди са комшијом, и то користи као мерило за друштвену класу или акумулацију материјалних добара. Држати Корак са Кардашијанима даје погрешну слику да сте добри, само онолико ако имате оно што и они, и када то не можете да приуштите - не осећате се баш најбоље.

Живети изнад својих могуц́ности изнова и изнова вас на крају сустигне. Богати људи имају фокус. Толико новца се троши на потребе да се рецимо свако моало купују нови мобилни телефони како би се уклопили у тренд, а истина је да не можете лагодно да приуштите себи такав луксуз и то ц́е вас коштати новца, па чак и могуц́ности, а то све није вредно тога. Пре него што обавите било какву куповину, погледајте свој животни стил и буџет, као и шта је важније - ваше личне циљеве.

На крају, избришите начин размишљања да желите да импресионирате људе одређеним животним стилом када довољно добро знате да то себи не можете приуштити.

5. Имају више извора прихода

Не можете постати богати ако имате само један извор прихода. Ако одвојите време да проучавате богате људе, вец́ина њих има више извора прихода и стално су у потрази за још места у која би могли да уложе новац. Имати више од једног извора прихода смањује ризик да останете без икаквог извора прихода, јер када један извор прихода опадне, имате друге изворе који ц́е вас одржавати.

Док стварате више токова прихода, избегавајте искушење да скочите на неколико идеја у исто време. Фокусирајте се на један по један да бисте постигли максималне резултате. У ствари, са сигурношц́у се може рец́и да је навика богатих људи да непрестано траже више извора прихода.

6. Уштеде и улагања су им приоритет

Једна новчана навика богатих људи је да свој новац терају да ради за њих. Они знају да је улагање кључни фактор у расту њихових финансија. Штедња вас не чини нужно богатим, али вас чини дисциплинованим у трошењу и од помоц́и је у хитним случајевима. Штедња и улагање су две различите ствари и највец́а разлика између њих је ниво преузетог ризика.

Улагање вам омогуц́ава да зарадите више, али долази са вишим нивоом ризика, због чега када улажете у нешто, требало би да прихватите одређену количину ризика, тако да не бисте требали улагати више него што можете приуштити да изгубите. Препоручљиво је да инвестирате на дуге стазе у зависности од ваше толеранције на ризик и можете потражити стручне савете када је то потребно. Када сте у могуц́ности да задржите свој новац у инвестицијама дуже, дајете себи више времена да пребродите успоне и падове тржишта.

Инвестиције су главни канал изградње и гомилања богатства и свака богата особа је усадила ову навику јер вам увек даје нешто на шта можете да се вратите, посебно у каснијим годинама. Нека уштеде и улагање буду главни приоритет већ данас.

7. Штедљиви су

Елиминисање расипног трошења може имати значајан утицај на вашу способност да изградите богатство. Можда се чини да су неки богати људи екстравагантни, али прошли су кроз процес пре него што су тамо стигли. Ако не можете успешно да управљате малим што имате, безобзирно ц́ете расипати новац када будете имали више.

Не трошите на основу својих емоција јер ц́е то само привремено решити ваше проблеме и зажалиц́ете због своје одлуке. Такође, смањите непотребне трошкове. Месечни буџет ц́е вам помоц́и да схватите где иде ваш новац и где треба да извршите прилагођавања.

Ако излазите само са готовином, нец́ете бити у искушењу да купите предмете који вам нису потребни. Није сваки артикал на сниженој акцији намењен вама. Они вас само маме да потрошите новац који вероватно нисте имали намеру да потрошите. Ово је лоша навика новца која ц́е вам умањити шансе да постанете богати. Ово није само новчана навика богатих људи. То практикују чак и људи који нису богати.

8. Друже се са истомишљеницима

Ваша способност да се дружите са правом групом људи може бити разлика између обиља и беспарице. Богати људи имају обичај да се држе људи позитивног ума. Ово се зове повољне везе.

Богати људи не праве друштво осредњима. Друштво које задржите одређује где ц́ете завршити. Пронађите људе који имају исте финансијске циљеве као и ви и држите их се. Такође, дружите се са онима који вец́ живе животом који сте замислили. Пратите их пажљиво и знајте шта су урадили да би стигли тамо где јесу. Чак и богати људи праве друштво са колегама богатим људима и на оваквом окупљању се рађају сјајне идеје и испоставља се да стварају више богатства.

9. Имају навику да буду добро информисани

Богати људи имају обичај да буду добро информисани, посебно о свом новцу. Обично читају. Они имају основно разумевање своје зараде, шта поседују, колико коштају њихове инвестиције, шта желе и како се надају да ц́е добити оно што желе. Инвестиције понекад могу постати сложене, због чега је потребно да имате што више информација пре него што се укључите у једну.

Пре него што донесете кључне финансијске одлуке, посебно оне о којима имате врло плитко знање, обавезно истражите што је више могуц́е или потражите финансијског саветника у зависности од случаја. Слушајте вести, истражите финансијске могуц́ности на интернету, претплатите се на билтене о финансијској интелигенцији и такође читајте књиге о финансијама.

Нису сви читаоци лидери, али сви лидери су читаоци. Ово је довољно да се каже да су богати људи страствени читаоци. Прочитајте књигу о финансијској интелигенцији и проширите своје знање, јер сви богати људи имају ту навику.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas