Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Црква и њени верници данас славе МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУ: Испоштујте обичаје и изговорите му молитву за здравље и избављење од невоља

Верници данас обележавају Младог Светог Николу, дан када су мошти најчешће слављеног светитеља пренете из Ликије у Бари

1684664540_Sv_Nikola.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Многе породице прослављају овај дан као малу славу, преславу или заветину. Данашњи празник спомен је на пренос моштију Светог Николе из ликијског града Мира у Бари, где се и данас налазе.

Према предањима, при преносу моштију десила су се многа чуда - исцелили се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Верници кажу да се чуда и данас дешавају, па се овом светитељу моле када се нађу у невољи или болести.Многи хришћански ходочасници данас одлазе у град Бари.

У народу овај датум је познат као Летњи или Млади Свети Никола, понегде и као Николице.

Према народним веровањима, овај пролећни празник, везан је за обрађивање земље. Данас не ваља радити никакве кућне послове. Понегде се, као и за зимски Никољан, деци дарују покли.

Овај светитељ рођен је у граду Патари, у области Ликије, на подручју данашње Мале Азије, као јединац богатих и знаменитих родитеља, Теофана и Ноне. Његови родитељи, Теофан и Нона били су знаменити људи, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима.

Овај светитељ родио се у малоазијској области Ликији у граду Патари око 270. године. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега. При крштењу је добио име Николај, што у преводу значи победитељ народа. Духовном животу поучавао га је стриц Николај епископ Патарски. Они су се заједно замонашили у манастиру "Нови Сион". Након смрти својих родитеља, продао је цело имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду. Одликовао се милосрђем, али пошто је био скроман, повукао се у самоћу и безмолвије да тако сачека смрт. 

Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Хришћани верују да се он свима одазивао и да свима је помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави се тога дана, што је уствари 19. децембар по старом календару.

Хришћани верују да је свети Никола Чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морепловци често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима. На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се уочи празника често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут. Својим чудесним моћима свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха.

Празнује се као дечији празник код католика, тада деца добијају поклоне уколико су била послушна. Заштитник је града Амстердама и државе Русије.

Свети Никола је заштитник морепловаца, рибара, бродова и пловидбе. Такође он је заштитник многих градова и лука (посебно у Грчкој и Италији). У грчком фолклору свети Никола се описује као "Господар мора". У модерној Грчкој и Србији он је један од најпоштованијих светитеља. Такође он је заштитник целе државе Грчке.

Према народним веровањима, данас би требало да се не ваља радити кућне послове. У неким крајевима задржао се и обичај даривања деце на данашњи дан јер је Свети Никола и њихов заштитник. Такође, верује се да свако ко је болестан или у невољи треба да му се помоли. Посебно данас треба да му се помоли свако ко има неки здравствени проблем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas