Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли причате сами са собом? Психолози кажу да то може бити знак високе интелигенције

Ево шта ова навика може да представља

1689779760_pricanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно често ухватите себе да причате сами са собом. И нисте сигурни да ли је то добро или не… У једној студији психолози су објаснили да је то корисно, као и да је то одлика интелигентних људи. На пример, Алберт Ајнштајн је наводно често врло тихо понављао неке реченице. Ако разговарате сами са собом то показује да сте пуни самопоуздања, да имате искуства у животу и свесни сте да можете рачунати само на себе кад дође време да треба схватити шта је за вас најбоље, шта вам је потребно, тврде психолози.

Како наводи сајт крстарица.цом, ово су предности разговарања сам са собом према студији психолога:

Мозак боље ради

У једном експерименту психолози су замолили 20 добровољаца да оду у супермаркет. Набројали су им шта све треба да купе. У првом делу експеримента учесници су били дужни да задатак обаве у тишини, док су у другом делу понављали наглас шта морају да купе. Испоставило се да су понављањем наглас успели да запамте више артикала.

Психолози кажу да ова метода помаже само ако се ради о предметима који су познати од раније. Рецимо, знате да је банана жута и има одређени облик, а понављањем се активира визуализација у мозгу. Али, ако понављате нешто што не можете и да замислите, тад вас то може само успорити и збунити.

Организују се мисли

Разговор са самим собом наглас и те како помаже да организују збркане мисли у глави. Ако наглас изговарате своје проблеме и слушате сами себе – то ће вам смирити живце, тврде психолози. Такође, то помаже код доношења важних и тешких одлука или разјашњавања неке проблематичне ситуације у животу.

Лакше се долази до циља

Направити попис циљева и покушати на тај начин доћи до њих, може бити тежак изазов. Много боља метода је тихо понављање. Тако ће пут до њих бити лакши, мирнији, а ви ћете бити мање уплашени кад на том путу наиђете на неки проблем. Психолози кажу како се понављањем наглас доста боље усресређује на циљ, боље се контролишу емоције и лакше се креће даље када се наиђе на препреку.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas