Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте превише САМОКРИТИЧНИ? Савет који вам може помоћи да превазиђете ружну навику

Престаните да се фокусирате на своје мане

1676201221_Foto-Shutterstock-samopouzdanje.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Да ли стојите пред огледалом и примећујете на себи "недостатке", или се пред важан пројекат критикујете јер нисте урадили све савршено? Строга и претерана самокритика лоше утичу на квалитет живота - како то превазићи.

Самокритичност представља стање у којој се особа највише фокусира на властите "мане", недостатке и грешке. Иако је често корисно да освестимо своје грешке како бисмо из њих учили, искључиво концентрисање на ствари које су негативне, изазива непрестано критиковање себе и урушавање властитог самопоуздања.

Један од великих капацитета људског мозга, јесте да видимо сопствену активност готово "споља" у тренутку када је спроводимо. Другим речима, посматрамо себе док "глумимо" и оцењујемо шта радимо. Нажалост, ова перцепција понекад постаје претерано строга, а то значи да се превише фокусирамо на своје "мане". Стога, уместо здраве самокритике, ми сами себе понижавамо, спутавамо и омаловажавамо. Зашто се то дешава? Постоји ли начин да се то превазиђе?

Претерано фокусирање на своје "мане" је навика коју, већину времена, изводите, а да тога нисте ни свесни. Нажалост, многи верују да је критиковање, грђење и вређање себе пракса која ће их "пробудити", освестити и подстаћи да се промене набоље. Али, претерана самокритичност је далеко од раста, она може бити деструктивна. Уколико код себе само примећујете грешке и изнова себе критикујете, то вас не побољшава, већ вас повређује и узрокује несигурнсот.

Која су два најчешћа узрока самокритичности:

Научени образац понашања - Имали сте детињство у коме је критика била главна тема. Због тога сте развили идеју да је самокритика нормалан, чак и пожељан начин поступања према себи. Сходно томе, превише фокусирање на сопствене мане је у складу са овом идејом.

Несвесно осећање кривице - Постоји нешто у вашем животу због чега се осећате стид или кривица, али тога нисте свесни. Можда сте урадили или желели да урадите нешто што сматрате вредним за осуду. Сходно томе, оштра самокритика је начин да се непрестано кажњавате.

Који знаци показују да је особа претерано самокритична:

Латентна кривица - Кад год се деси нешто негативно, помислите да сте могли нешто да урадите да то спречите.
Ви генерализујете сопствено понашање - "Нисам способан да урадим ништа добро" или "Ситуације увек измичу контроли" итд.

Превише сте захтевни према себи
- Да бисте сматрали да је нешто што сте урадили исправно, заправо мора бити савршено. Ако није, сматрате то неуспехом.

Нкада себи не честитате - Ретко акда сами себе похвалите. Уколико нешто урадите погрешно, сатима и данима ћете себе критиковати, али успех пролази незапажено.

Дихотомно мишљење - Све је или црно или бело. Ако нисте постигли све, осећате се као да нисте постигли ништа.
Упоређујете се са другима - Увек постављате друге изнад себе.

Плашите се ризика

Мислите да је опраштање себи снисходљиво и неприхватљиво

Уколико сте претерано самокритични и примећујете да вас то спутава, утиче на квалитете живота и чини да се осећате лоше, важно је да поразговарате са стручњаком и добијете важне смернице. Један од најважнијих корака како бисте престали да се фокусирате на своје "мане" јесте САОСЕЋАЊЕ.

Саосећање не треба повезивати са самосажаљењем. Оно представља да се опходите према себи као особи која има емоције, да покажете солидарност са собом, разумевање према властитим грешкама и да се трудите да себи опростите, али и мотивишете себе да наставите даље. Самосаосећање не значи да сте више попустљиви у ономе што радите. Напротив, ако ојачате слику коју имате о себи и, уместо да се превише фокусирате на сопствене мане, одлучите да се једноставно препустите, велика је вероватноћа да ћете постићи већа достигнућа у свим аспектима свог живота.

Самосаосећање спонтано мотивише и подстиче позитивне промене у вама. Са друге стране, оштра и претерана самокритика само уништава и смањује ваше шансе за напредовање. Зато је важно да учите како да себи постанете добар пријатељ, да се повежете са собом, укажете прво разумевање, затим поштовање, а на крају најважније- ЉУБАВ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas