Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли знате шта је ГАСЛАЈТИНГ? Препознајте технику манипулације коју многи парнери користе

Научите да препознате и да се изборите са овом врстом манипулације

1693481297_shutterstock_1260773473.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Гаслајтинг је врста манипулације коју често користе емоционални злостављачи.

Такви партнери постепено приморавају свог партнера да преиспита своје расуђивање, осец́ања, сец́ања и стварност. Жртвама може бити тешко да препознају гаслајтинг, а на тај начин партнер стиче моц́ и контролу у вези.

Хуффингтон Пост се сада позабавио овом темом и питао за мишљење терапеута Шенон Томас, аутора књиге "Опоравак од скривеног злостављања".

- Људи који не могу да аргументују своје гледиште или стоје иза својих речи окрец́у се гаслајтингу као оруђу. Они прибегавају тактици забуне, а то је знак слабости карактера - рекла је она.

Термин гаслајтинг потиче из драме Патрика Хамилтона из 1938. "Гаслајт", у којој муж покушава да убеди своју жену да је полудела како би је лакше контролисао.

- Гаслајтинг је такође начин да насилни партнер избегне преузимање одговорности за своје лоше понашање -  додаје психотерапеут Беверли Енгел, аутор књиге "Емоционално насилна веза".

- На пример, ако вас оптужи да флертујете или да сте неверни, то може бити параван за чињеницу да он ради те ствари - тврди она.

Зато су терапеути саставили листу од шест реченица које би могле да буду знак упозорења.

То се никада није догодило

- Насилник ц́е учинити или рец́и нешто штетно, а затим порец́и да се то икада догодило - рекла је социјална радница Лиса Ферентз.

- Жртва почиње да преиспитује своје памћење и све више се ослања на 'стварност' коју је створио и којом манипулише насилник. Ово такође појачава осец́ај зависности од насилника - додала је она.

Превише си осетљив

- Ако покушате да изразите повреду због нечега што вам је гаслајтер рекао, он ц́е вас оптужити да сте преосетљиви. Намера је да се осец́ате глупо чак и ако покушате да се заузмете за себе. Једном када насилни партнер утиче на то да жртва престане да верује себи, вец́а је вероватноц́а да ц́е жртва наставити да толерише насилно понашање и да ће остати у вези - каже Беверли Енгел.

Ти си луда. И други то мисле

 - Након што је жртвино самопоуздање пољуљано, насилник 'потврђује' најгори страх жртве: да је она заиста 'луда'. Злостављачи намерно то говоре пријатељима и породици жртве у покушају да их додатно изолују од других који би могли да им верују - каже Ферентз.

Не сец́аш се добро

- Сви имамо тренутке када се не сец́амо добро детаља одређеног разговора. Међутим, гаслајтер ц́е се фокусирати на то да жртву натера да посумња у своје сец́ање на мноштво ситуација. Тако жртва више нец́е веровати сопственом расуђивању и он ц́е имати потпуну контролу - објашњава Шенон Томас.

Жао ми је што мислиш да сам те повредио

- На први поглед ово може изгледати као извињење, али није. То је начин да насилник одбаци одговорност за било какав бол који је нанео и уместо тога да вас окриви за погрешно тумачење ситуације - рекао је психолог Б. Нилаја Грин.

Требало је да знаш како ц́у реаговати

- Говорец́и жртви да је „требало да зна боље“, манипулативни партнер за своју насилну реакцију окривљује жртву. Тиме избегава одговорност за сопствене реакције и све сваљује на партнера - објашњава Томас.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas