Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Да ли знате шта је ПОГОНОФОБИЈА?

За већину фобија је типично да представљају претеран или нерационалан страх од нечега.

1620570056_Depositphotos_7866613_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Под погонофобију осим страха, потпада и екстремно гнушање према брадама. Будући да је пуштање браде дефинитивно тренд последњих бар десетак година, можемо само да замислимо колико је стресно шетање градом за особе које пате од погонофобије.

Прочитајте још: Ова жена је све дала Београду, а имена јој се нико не сећа: Да ли знате о коме је реч?

Још увек није познато шта тачно изазива ову фобију, али као и за друге, узрок вероватно лежи у лошим искуствима, утицају окружења и генима. Постоји теорија да страх од брадоња потиче од чињенице да их неки људи перципирају као особе које нешто крију. Наравно, они нису свесни да је то прави разлог, већ се овај психолошки феномен развија спонтано.

Још један разлог погонофобије може бити и трауматично искуство са брадатом особом или више њих.

По другој теорији погонофобични људи осећају одвратност према бради јер она за њих представља нешто прљаво и они је свесно или подсвесно вежу за бескућнике и болесне људе. Брадати мушкарци су такође виђени и као мужевнији и агресивнији у односу на остале припаднике истог пола, што многе плаши.

Многи у САД, на пример, осећали су анксиозност после терористичког напада 11. септембра сваки пут када би се сусрели са мушкарцем са брадом, везујући је за џихадисте, иако су сами учесници овог напада углавном били голобради.

Од погонофобије највише пате жене, а зашто је тако, нико још увек није успео да сазна. Можда је у питању екстремна верзија општег страха од мушкараца, будући да, као што смо већ напоменули, људи са брадом изгледају знатно агресивније него они без? Наука, нажалост, још увек нема прави одговор.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas