Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ ПРАЗНИК ПОЛАГАЊА РИЗЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ: Ово обавезно морате урадити пред спавање

Овај древни хришћански празник установљен је још у 5. веку

1689334767_Bogorodica.jpg
Фото: спц
Oglas

Верници српске Православне цркве данас славе празник полагања ризе Пресвете Богородице.

Не заборавите никада да пред спавање поменете име Пресвете Богородице. Не заборавите да прочитате чувену молитву: “Богородице Дево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом! Благословена си ти жена и благословен је плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душама нашим.“.

Празник је настао јер су за време цара Лава Великог и царице Верине, у Цариграду живела два угледна сенатора, Галвије и Кандид, рођена браћа. Замолили су цара да их пусти у Јерусалим да се поклоне светим местима, и он их је пустио. У Назарету одсели су у кући неке девице Јеврејке, која је држала у тајној одаји ризу (мантија) Пресвете Богородице.

Из њене одаје су болесници излазили излечени, али она није хтела да им открије у чему је тајна. Тек када се уверила да сме и да им каже, рекла је: „Изврсни људи! Та божанствена тајна, за коју ви настојите да вам је кажем, никоме до данашњега дана није била откривена. Али пошто видим да сте благочестиви и богољубиви људи, то ћу вам казати сакривену тајну, надајући се да ћете оно што чујете од мене сачувати у себи, не причајући никоме. Овде ја чувам сакривену ризу Пречисте Деве Марије која је Христа Бога роди.“

Провели су ноћ у тим одајама и били запрепашћени дивним, јаким мирисом. Касније су Галвије и Кандид узели ту светињу, пренели је у Цариград и о томе обавестили цара и патријарха. То је изазвало велику радост у царском граду. Риза је свечано пренета и положена у цркву Влахерне. За успомену на положење ризе Пресвете Богородице у Влахернску цркву, установљен је овај празник.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas