Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је празник светих СЕДАМ мученика: АКО мушкарци ураде ОВУ ствар, оствариће им се жеље

Српска православна црква и верници данас славе дан сећања на Свете Отроке

1660646667_prorok.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

То је легенда о седам младића која је била веома поштована у старом хришћанском свету, али је временом заборављена и данас готово нико не зна за ове светитеље.

Прочитајте још: Данас славимо ТРИ ВЕЛИКА СВЕТИТЕЉА: Како бисте очували МИР у породици, обавезно испоштујте ове обичаје

Место догађаја је древни Ефес у данашњој Турској, и то око 250. године лета Господњег, а главни протагонисти су седморица младића који су се сакрили у пећини код брда Охлон у околини Ефеса.

Било је то доба великог прогноза хришћана под царем Декијем, а ови младићи, осим што су били хришћани, били су и војници који су одбили да приносе жртве многобожачким боговима. Прича каже да је реч је била о деци најугледнијих старешина Ефеса, а звали су се: Максимилијан, Јамвлих, Мартинијан, Јован, Дионисије, Екзакустодијан и Антонин.

По доласку у пећину, Деције је сазнао шта су момци урадили и наредио је да се пећина зазида.

Младићи, ипак, по Божјој вољи, предање каже, нису умрли, већ су заспали

Спавали су преко 200 година! За то време хришћанство је постало доминантна вера широм Европе. Младићи су се, напокон, пробудили у време владавине Теодосија ИИ, побожног и благог владара, здрави и исти какви су пре више од два века били.

Идентична прича о седам младића може се пронаћи и у Курану, с тим што се тамо називају “Људи из пећине”, а Данило Киш је иза себе оставио незавршен роман “Легенда о спавачима”. У модерној култури на њих се гледа као на “путнике кроз време”.

Изненадили су се када су, изашавши из пећине, видели да се налазе у сасвим другачијем времену и међу сасвим другим људима. Наравно, изазвали су велику пажњу својом појавом, а због својих прича о сопственом васкрсењу умало и да погину.

У то време, причама о васкрсењу бавили су се углавном јеретици, док су хришћани одбацивали ту могућност. Легенда каже да је сам Теодосије желео да верницима докаже да је васкрсење могуће. Тада је један пастир који је своје овце редовно водио на испашу у близини пећине где су младићи спавали, решио да направи тор за своје овце, па је односио камен по камен из зида којим су момци били преграђени. Тако је и наишао на уснуле младиће које је Теодосије одмах прихватио као васкрсле мученике.

Седам младића из Ефеса су недељу дана проносили реч Божију и причали светини која је долазила да их види о чудима вечног живота и тајнама васкрсења. Након тога, поново су уснули у пећини, овога пута, да чекају други Христов долазак и опште васкрсење које ће тада наступити.

Светих Седам Отрока Ефеских били су врло поштовани у првом периоду хришћанства, али данас је легенда о њима сасвим заборављена. Ретко се где више може пронаћи црква подигнута у њихову част, или фреска на којој су насликани.

Ипак, српска православна црква сећа их се на овај дан, а верује се да је ово погодно време за мирење и опрост грехова јер су и Свети младићи из Ефеса устали како би решили размирицу међу тадашњим хришћанима.

Слично, они се сматрају заштитницима младића и мушкараца. Верује се да ће се њима на данашњи празник испунити свака жеља ако у цркви запале свећу и помоле се седморици “спавача”.

Прочитајте још: Данас верници славе ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ СТЕФАНА: Изговорите овај ТРОПАР

“Велика су чуда вере, у пећини као у царском дворцу седам светих младића пребиваше, умревши без труљења: И после много времена усташе као од сна, на уверење о васкрсењу свих људи: Њиховим молитвама, Христе Боже, смилуј се на нас.”

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas