Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је Свети ПРОКОПИЈЕ, заштитник ДЕЦЕ: Не свађајте се и НИКАКО не радите ОВУ ствар

Српска православна црква данас слави Светог Прокопија заштитника деце и рудара.

1626847437_Prokopije.PNG
Фото: Инстаграм/ сцреенсхот софијаззица
Oglas

Иако није уписан црвеним словом за Светог Прокопија су везана многа веровања.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Свети Прокопије је огњени светац

Спада у ред "огњених светаца" уз Светог Илију и Огњену Марију. У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер свети Прокопије походи и благосиља младенце.

Без свађе!
Слично, пошто је реч била о благом свецу који је увек видео само оно најбоље у људима, на данашњи дан се избегавају свађе и псовање што се нарочито допада мамама које ове добре навике и иначе покушавају да усаде деци.
Данас се никако не купајте у дубокој води!

Традиционално, сматра се да овај дан није добар за купање у рекама и другим текућим водама. Каже се: "Ни у гору, ни у воду". Избегава се чак и сахрањивање. У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим патроном. Сматра се и заштитником деце. Славили су га каменоресци и бунарџије. Данас је слава Прокупља.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Свети Прокопије је био Диоклецијанов војвода

Свети великомученик Прокопије је хришћански светитељ из 4. века. Рођен је у Јерусалиму. Име по рођењу било му је Неаније, а био је војвода у служби цара Диоклецијана.

Према легенди, у време прогона хришћана, Диоклецијан је одредио Неанија да с једним одредом војске иде у Александрију и тамо затре хришћане. На том путу, Неанију се десило нешто слично као некада Савлу, касније апостолу и светитељу Павлу. Десио се јак земљотрес, након чега му се обратио Бог речима: "Неаније, камо идеш, и на кога устајеш?". На његово питање: "ко си ти, Господе? Не могу да те познам." показао се у ваздуху пресветао крст, као од кристала, и зачуо се глас: "Ја сам Исус распети Син Божји, овим знамењем које си видео побеђуј непријатеље своје, и мир мој биће с тобом".

Свети Прокопије је бацио мач

Тај доживљај потпуно је обрнуо и променио живот војводе Неанија. Као победилац, ушао је у Јерусалим и објавио мајци да је - хришћанин. Изведен пред судију, он је скинуо са себе појас војводски и мач, и бацио пред судију, показавши тиме, да је он само војник Христа Цара. После великих мучења бачен је у тамницу, где му се јавио опет Господ Исус Христос, који га и крсти и даде му име Прокопије.

Прочитајте још: Прво танкер који лебди, а онда се на небу појавио и ПЛУТАЈУЋИ ГРАД! (ФОТО)

Када св. Прокопије би изведен на губилиште он диже руке према истоку и помоли се Богу за све бедне и невољне, сироте и удове, а нарочито за Цркву свету, да узрасте и распростре се и да Хришћанство сија до скончања времена. Св. Прокопије преминуо је у Кесарији Палестинској 21. јула 303. године.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

По свим српским крајевима постоје разни обичаји и веровања у вези овог празника и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар. Постоје и породице, додуше ретке, које славе св. Прокопија као крсну славу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas