Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је СВЕТСКИ ДАН ЗАГРЉАЈА: Прославимо га уз дистанцу која каже - ЉУБАВ

Установљен је још 1986. године.

1611242307_Depositphotos_31697473_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Данас се обележава Међународни дан загрљаја. Да, у току прошле године, а и сада, загрљаје смо поприлично смањили како бисмо сачували једни друге. Сигурно је да сте када се видите са пријатељима размислили како да се поздравите. Чули питање или га и сами изговорили: "Не знам да ли се грлиш?". Постао је питање, одобрење и ризик. Загрљај смо схватали као нешто подразумевано, а онда када је постао "забрањен" схватили смо шта нам значи и колико може да фали.

Прочитајте још: КОНОБАРИЦА ХЕРОЈ: Спасила живот дечаку живот од родитеља злостављача (ВИДЕО)

Проћи ће ова фаза. ДИстанцирамо се данас како бисмо се сутра поново повезали. Смањили смо блиске контакте како бисмо сачували оне које волимо.

Овај дан установљен је иницијативом америчког свештеника Кевина Заборнија који је још 1986. године заговарао грљење као начин борбе против недостатка емитивног контакта.

Прочитајте још: Сваког дана 20 минута урадите ОВУ СТВАР и нећете скидати осмех са лица

Зашто нам је загрљај потребан?

У моменту грљења наше тело производи окситоцин. Реч је о хормону неурохипофизе, карактеристичном за сисаре, који ствара хипоталамус. Познат је и под именом "хормон љубави". Одговоран је за осећај поверења, смањивање кортизола (хормона стреса), заљубљивање. Директно утиче на све наше односе, партнерске, али и оне пријатељске.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas